Cinci mari companii petroliere, date în judecată de oraşele San Francisco şi Oackland

21 Sep 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cinci mari companii petroliere, date în judecată de oraşele San Francisco şi Oackland

Orașele americane San Francisco și Oakland dau în judecată cinci dintre cele mai mari companii petroliere din lume pentru că produsele lor au dus la schimbările climatice, deşi ştiau că reprezintă"o amenințare existențială pentru omenire “, relatează independent.co.uk.

Recurgând la comparaţia cu industria tutunului, care produce şi vinde ţigări deşi cunoaşte riscurile pentru sănătate, avocații celor două oraşe au anunțat că au intentat procese separate împotriva BP, Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, Chevron și ConocoPhillips pentru a obţine banii necesari construiri unor diguri de protecţie.

Suma totală necesară pentru protecţia zonelor de coastă în cazul creşterii nivelului oceanului este "necunoscută în acest moment, dar este de așteptat să fie de miliarde de dolari", au spus avocații.

În procesele intentate, San Francisco și Oakland solicită instanței înfiinţarea unui "fond de reducere" a riscurilor  din care să fie finanţată infrastructura "necesară pentru ca oamenii să se adapteze impactului încălzirii globale, cum ar fi creșterea nivelului mării".

Dennis Herrera, avocatul orașului San Francisco, a declarat că companiile "au profitat zeci de ani, deși știau că pun în pericol soarta orașelor noastre".

"În loc să-şi asume greşeala, au copiat o pagină din manualul Big Tobacco. Au lansat o campanie de dezinformare de mai multe milioane de dolari pentru a nega și a discredita ceea ce era clar și pentru propriii lor oameni de știință: încălzirea globală este reală, iar produsul lor reprezintă o mare parte a problemei. Acum, este timpul ca aceste companii să-și asume responsabilitatea pentru pagubele pe care le-au provocat și le vor provoca în continuare", a spus el.

Barbara Parker, avocat al orașului Oakland, a arătat cât de gravă este problema și a susținut că există un caz juridic clar de despăgubire. "Încălzirea globală este o amenințare existențială pentru omenire, pentru ecosistemele noastre și pentru minunatele specii care trăiesc pe planeta noastră", a spus ea.

"Aceste companii știau că schimbarea climatică generată de combustibili fosili e reală, știau că a fost cauzată de produsele lor și au mințit pentru a-și proteja profiturile astronomice. Afectarea orașelor noastre a început și se va înrăutăți. Legea spune clar că inculpații sunt responsabili pentru consecințele acțiunilor lor nesăbuite și dezastruoase ".

Într-o declarație postată pe site-ul avocatului orașului San Francisco se arată că cele cinci companii petroliere "ştiau de zeci de ani că încălzirea globală bazată pe combustibili fosili și creșterea accelerată a nivelului mării reprezintă un risc catastrofal pentru ființele umane și proprietate publică și privată, în orașe de coastă precum San Francisco și Oakland. În pofida acestor cunoștințe, companiile pârâte au continuat să producă, să comercializeze și să vândă la nivel mondial cantități mari de combustibili fosili, orchestrând în același timp o campanie de înșelare a consumatorilor cu privire la pericolele producerii combustibililor fosili masivi".

"Înregistrările industriei combustibililor fosili arată că companiile pârâte au înșelat în cunoștință de cauză publicul american și lumea despre pericolele schimbărilor climatice cauzate de combustibilii fosili", se arată în declaraţie.

Conform documentului, "contribuțiile inculpaților la încălzirea globală" au provocat deja creșterea nivelului mării în Golful San Francisco, care ameninţă să provoace daune iminente în San Francisco și Oakland din cauza furtunilor. Nivelele marine vor continua să crească în Golf datorită comportamentului trecut, prezent și continuu al inculpaților, iar acest comportament continuu exacerbează o problemă care este în mare măsură ireversibilă".

Alte stiri din Externe

Ultima oră