Radiația solară văzută altfel. Trei categorii de beneficii aduse omenirii

08 Sep 2018
Radiația solară văzută altfel. Trei categorii de beneficii aduse omenirii

Să recapitulăm: ce este radiația solară? Simplificând definiția prezentată în literatura de specialitate, radiaţia solară este radiația pe care o emite Soarele sub forma unor unde electromagnetice.

Aceasta este constituită deci din unde electromagnetice reprezentate de radiaţii infraroşii cu lungimea de undă 2800-760 nm (nanometri), luminoase - 760-400 nm şi ultraviolete - de 400-280 nm. Și mai simplu, radiația solară este este principala sursă de energie, căldură şi lumină.

Soarele încălzeşte pământul, condiţionează evaporarea apei, formarea curenţilor de aer şi variaţiile timpului. Radiaţia solară este unul dintre factorii principali care determină clima şi influenţează procesele din lumea organică ce au loc pe suprafaţa Pământului.

Majoritatea dintre noi cunoaștem care sunt efectele negative ale expunerii organismului nostru la radiația solară directă, de aceea obișnuim să purtăm, mai ales în sezonul cald, șepci, ochelari de soare și alte accesorii care ne ajută să ne protejăm ochii și pielea corpului de expunerea la razele solare.

Acest lucru este important, întrucât statisticile demonstrează riscuri mult mai înalte de cancer de piele și cataractă la persoanele care locuiesc la o altitudine mai înaltă, deci într-o zonă cu mai mult soare, sau pentru care expunerea îndelungată la soare este o obișnuință.

Care sunt efectele benefice ale radiației solare pentru oameni?

Vorbind despre radiația solară, ne referim în mod automat la toate cele 3 elemente constitutive: energie, lumină și căldură. Anume din importanța acestor componente rezidă beneficiile radiației solare pentru umanitate, în general. Rezumând subiectul la câteva aspecte practice, putem enumera cel puțin 4 categorii de beneficii ale radiației solare:

1. Beneficii fizico-biologice (asupra corpului uman)

Se are în vedere faptul că expunerea controlată la razele ultraviolete îmbogățește organismul uman cu vitamina D, dar și oferă un șir întreg de „servicii” corpului nostru, începând cu pielea și terminând cu sistemul psihic sau cu cel cardiovascular. Astfel, expunerea moderată la soare ne ajută să ne întărim sistemul imunitar, dar și să prevenim o multitudine de afecțiuni dermatologice și nu numai. Totodată, ca efect al expunerii sistematice la soare, rezultă și starea de bine, dispoziția bună și atitudinea pozitivă.

2. Beneficii economice

Pe lângă „misiunea” de asigurare a procesului de fotosinteză care determină nu doar belșugul în agricultură ci însăși existența vieții pe Pământ, energia, lumina și căldura solară constituie resurse extrem de valoroase pentru economia mondială.

Tehnologiile ultimelor decenii au transformat radiația solară într-o excelentă sursă regenerabilă de energie (electrică, termică etc.), astfel că și în țara noastră industria „colectării” radiației solare funcționează destul de bine.

În baza unor softuri precum AutoCAD, inginerii și specialiștii în construcții proiectează și propun soluții optime de utilizare a panourilor solare atât pentru spații locative comune, cât și pentru case individuale.

3. Beneficii climaterice

Aici putem vorbi despre un șir întreg de beneficii care vizează anumite procese din natură, dar ceea ce rămâne de menționat este că în afară de radiaţia solară directă, un rol important îl are radiaţia difuză emanată de diferiţi componenţi ai atmosferei.

Ajungând la suprafaţa Pământului, o parte din radiaţia solară este absorbită şi transformată în căldură, iar altă parte este reflectată în atmosferă. Spus altfel, tot radiației solare îi datorăm existența anotimpurilor, deci plăcerea de a ne merge și la săniuș, și la plajă!

 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră