Imagini uimitoare cu victimele erupţiei vulcanice de la Pompei, de acum 2000 de ani. Ce dietă preferau

03 Oct 2015
Imagini uimitoare cu victimele erupţiei vulcanice de la Pompei, de acum 2000 de ani. Ce dietă preferau
Au fost date publicităţii imagini uimitoare cu rămăşiţe ale victimelor erupţiei Vezuviului din Pompei, de acum 2000 de ani. În urma erupţiei, corpurile victimelor au fost încastrate în lavă şi cenuşă, transformându-le practic în nişte statui, iar cercetătorii le-au scanat obţinând detalii despre sănătatea şi stilul de viaţă al locuitorilor din Pompei, scrie ibtimes.co.uk.

Cercetătorii au scanat corpurile a 18 victime ale erupţiei, iar analizele arată că acestea aveau dinţi perfecţi şi nu se luptau cu obezitatea. Radiologul Giovanni Babino, care a realizat scanările, a declarat agenţiei AGI că proiectul oferă un număr infinit de abordări cercetătorilor.

"Din analiza stilului de viaţă al locuitorilor sau a danturii sau altor factori medicali putem reconstitui istoria castelor din care făceau parte dar şi activitatea pe care au prestat-o", a spus Babino.

Specialistul în medicină dentară, Elisa Vanacore, a declarat că scanările arată că pompeienii aveau o dietă de departe mult mai bună decât cea din zilele noastre.  "Aveau, într-adevăr, o dantură foarte bună, o alimentaţie ce conţinea câteva zaharuri, bogată în fructe şi legume. Rezultatele arată un nivel ridicat de fluorină, prezentă în apa şi aerul din zona vulcanului", a mai spus Vanacore.

Massimo Osanna, directorul sitului arheologic de la Pompei, a declarat că dieta localnicilor de acum 2000 de ani era sănătoasă şi echilibrată, similară cu ceea ce noi numim azi dieta mediteraneană. Studiul este un pas uriaş în înţelegerea lumii romane. Ies la lumină descoperiri excepţionale despre vârsta, sexul, statutul social şi obiceiurile lor alimentare", a spus Ossana.

Scanările susţin, totodată, ideea că majoritatea locuitorilor au murit din cauza rănilor provocate la cap de clădirile prăbuşite în timpul erupţiei vulcanice din anul 79 IC, în imagini fiind evidenţiate fracturi craniene. Echipa de cercetători speră ca scanarea celor 86 de victime să furnizeze cât mai multe informaţii despre cum trăiau oamenii în acea perioadă şi despre evenimentele care le-au provocat moartea.

Mai multe fotografii AICI.

Citiţi mai multe ştiri din Ştiiinţă!

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră