Poate spune un simplu test ADN cât de mult vom trăi?

22 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Poate spune un simplu test ADN cât de mult vom trăi?

Nu există un glob de cristal în medicină care să ne prezică cât de repede îmbătrânim sau cât timp vom trăi. Dar cea mai recentă tendință în testele private de screening oferă un indiciu tentant, scrie health.harvard.edu.

Aceste teste oferă o imagine instantanee a lungimii telomerilor - căpăcele de protecție de la capetele cromozomilor din celule. "Conceptul este foarte atractiv. Există această idee vizuală a ceva ce se comportă ca un ceas care numără până la capăt. Problema este că a fi atrăgător nu înseamnă că este şi adevărat", spune dr. William Hahn, profesor la școala medicală din Harvard, și ofițer șef al strategiei de cercetare la Institutul de Cancer Dana-Farber, afiliat la Harvard.

Despre telomeri
Fiecare celulă din corp poartă un set de gene, unice pentru fiecare dintre noi, care îi spun ce trebuie să facă și când să o facă. Genele (alcătuite din ADN) sunt legate împreună şi formează cromozomii. Cromozomii sunt perechi: în fiecare celulă avem 23 de perechi. La fiecare capăt al fiecărui cromozom este un capac de protecție numit telomer, care împiedică deteriorarea cromozomului atunci când o celulă se divide.

Un telomer este alcătuit din mii de secțiuni ale ADN-ului consumabil. De fiecare dată când o celulă se divide, telomerii se scurtează un  pic, explică dr. Immaculata De Vivo, profesor de la Harvard Medical School şi cercetător de genetică la Dana-Farber / Harvard Cancer Center.

Odată ce telomerii ajung într-o etapă critică, nu mai pot proteja cromozomii, iar celula, de obicei, moare. Astfel, telomerele care se scurtează progresiv constituie o biomăsură a îmbătrânirii.

Reducerea telomerilor
Cât de lungi sunt telomerii la naștere? Și cât de mult vor pierde din lungime de-a lungul vieţii? Răspunsul la ambele întrebări e diferit pentru fiecare dintre noi, notează dr. De Vivo. "Rata de scurtare depinde de genele și stilul de viață ale fiecărei persoane".

Factorii nesănătoși - cum ar fi fumatul, consumul de alimente nesigure, obezitatea, inactivitatea și stresul cronic - sunt toate asociate cu telomeri mai scurţi. Celulele mai scurte, la rândul lor, sunt asociate cu o speranță de viață mai scăzută și cu rate mai mari de dezvoltare a unor boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Testarea telomerilor
Testele comerciale promit să dezvăluie lungimea telomerilor, susținând că astfel va veţi afla vârsta "biologică" și vă va ajuta să faceți mai multe alegeri în ceea ce priveşte stilul de viață.

Puteți găsi testele telomere în mai multe locuri. Unul este Internetul. Pentru mai puţin de 100 $, unele companii vă vor vinde un kit pentru acasă care vă permite să vă trimiteți ADN-ul (într-o picătură de sânge sau din salivă) la un laborator. După câteva săptămâni, compania vă trimite prin e-mail rezultatele testului, care vă vor spune care este lungimea telomerilor dvs.

Pentru mai mulți bani, puteți discuta cu un "antrenor" al companiei, care vă va explica rezultatele și vă va ajuta să aveţi un stil de viață mai sănătos.

Exactitatea diferitelor teste comerciale pentru telomeri este incertă. Există puține metode publicate privind măsurarea telomerilor. De asemenea, nu există o entitate guvernamentală care să supravegheze acuratețea testării telomerilor. "Nu există niciun echivalent al Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA), care să monitorizeze dacă pastilele pe care le administrați într-adevăr conțin medicamentul pe care trebuie să îl administreze și în doza potrivită", spune dr. De Vivo.

Ea subliniază, de asemenea, că un singur test de telomeri - chiar și atunci când este foarte precis - nu poate oferi o imagine reală a îmbătrânirii biologice sau să vă spun[ cât de repede vi se scurtează telomerii. Pentru a determina acest lucru, e nevoie de un test de bază, urmat în timp de mai multe teste.

De câte teste ați avea nevoie? "Noi, în domeniul cercetării, am efectuat teste la intervale de unu, trei, cinci și zece ani", spune dr. De Vivo. "Pentru unii oameni, o diferență se poate vedea în trei ani, pentru unii în cinci ani, depinde de schimbarea stării de sănătate a fiecărei persoane", a continuat ea. Dr. De Vivo a subliniat că este nevoie şi de un medic pentru a pune informațiile în context cu istoricul dvs medical.

În timp ce telomerii mai lungi sunt asociaţi cu longevitatea, dar sunt, de asemenea, asociaţi şi cu cancerul. "Celulele canceroase se divid incontrolabil, ceea ce le scurtează telomerul, insa celulele canceroase se pot transforma intr-o enzima numită telomeraza care se stabilizeaza si chiar îşi prelungeste telomerii ", spune dr. William Hahn, profesor la Școala Medicală din Harvard și director de strategie de cercetare la Institutul de Cancer Dana-Farber, afiliat la Harvard.

Ar trebui să luați măsuri?
Indiferent ce anume constată un test de telomeri, amintiți-vă că oamenii de știință se află încă în stadiile incipiente ale înțelegerii informațiilor. "Dacă telomerii dumneavoastră se scurtează, nu înseamnă că se va întâmpla ceva rău. Și dacă telomerii sunt lungi, nu e o garanţie că nu se va întâmpla ceva rău", spune dr. Hahn.

Cu toate acestea, toate laboratoarele și clinicile care cuprind testele telomerilor sugerează că rezultatele vă vor ajuta să luați decizii mai bune în ceea ce privește stilul de viață pentru a încetini scurtarea telomerilor și a crește lungimea lor.

 "Nu există nimic care s-a dovedit că împiedicp scurtarea telomerilor dumneavoastră", spune dr. Hahn. Cu toate acestea, deoarece stresul și obiceiurile de viață nesănătoase au fost legate de telomeri mai scurţi, este rezonabil să presupunem că reducerea stresului și obiceiurile sănătoase ar putea fi benefice. "Există dovezi în creștere că un stil de viață sănătos tamponează telomerii dumneavoastră", spune dr. De Vivo.

Ați putea mânca alimente sănătoase, să slăbiţi, să renunțaţi la fumat sau să reduceţi stresul. Dar chiar trebuie să plătiți pentru un test care să vă spună toate acestea ?

"Valoarea unui test pentru mine este dată de faptul că prezice cu exactitate ce se va întâmpla și indică un curs de acțiune", spune dr. Hahn. "În acest caz, testul nu satisface nici unul dintre aceste criterii", a adăugat ea.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră