„Mintea” robotului care luptă cu Alzheimerul, proiectată la Cluj

18 Ian 2019 | scris de M.C.
„Mintea” robotului care luptă cu Alzheimerul, proiectată la Cluj

Un grup de cercetători clujeni lucrează la dezvoltarea „minții” unui robot care va ajuta persoanele bolnave de Alzheimer și alte forme de demență să ducă o viață mai bună, relatează radiocluj.ro și transilvaniareporter.ro.

Proiectul se numește ReMIND și este finanțat cu peste 100 de mii de euro de la Uniunea Europeană și încă aproape 120 de mii de euro, de la Guvernul României.

Roboțelul cât un bebeluș

La finalul proiectului, software-ul și arhitectura sistemului IT concepute la Cluj vor fi integrate într-un roboțel de dimensiunile unui bebeluș, care va avea grijă, la domiciliu, de persoanele vârstnice, afectate de demență.

Soluțiile robotizate de îngrijire la domiciliu vor face parte din viitorul nostru, spune tânărul conferențiar universitar Ionuț Anghel, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, directorul pe plan local al ReMIND.

Așadar, ar trebui să ne obișnuim cu NAO, un roboțel pe care s-ar putea să-l mai întâlnim, scrie transilvaniareporter.ro.

Cu aspect umanoid, dar înalt de doar 58 de centimetri și cu o masă de numai 5,5 kilograme NAO este o vedetă mondială în lumea roboticii, prin performanțele sale.

NAO este comercializat cu succes de compania belgiană Zora Robotics, sub numele Zora. Firma belgiană îl echipează cu softul adecvat, în funcție de scopul robotului.

Unul dintre modelele populare este un Zora care asistă persoanele de la centrele pentru seniori din țări ca Belgia și Olanda să facă exerciții fizice.

Proiectul ReMIND

Pornind de la acest tip de robot, proiectul ReMIND își propune să dezvolte unul care să ajute la stimularea memoriei persoanelor suferinde de demență.

În acest scop, a fost câștigat un proiect de cercetare internațional, în care este angrenat un consorțiu de companii și universități din Belgia, Austria și România, coordonat de Zora Robotics.

„Ideea este să integrăm un modul de biografie, muzică și interacțiune socială în softul care echipează robotul, modul care să inducă persoanei suferinde amintiri confortabile, de natură să îi stimuleze memoria, pe de o parte, iar pe de altă parte, să o ajute să comunice, fie cu cei dragi, fie cu alte persoane care suferă de aceeași boală”, mai spune conferențiarul clujean.

Asistent la domiciliu

Roboțelul va fi un asistent la domiciliu al unei persoane care suferă de demență și, atunci când medicul curant crede de cuviință, îi va livra acestuia pe tabletă, pe televizorul inteligent sau pe smartphone, fotografii cu el sau cu cei dragi în momente fericite, sau piese muzicale cu încărcătură emoțională puternică pentru bolnav.

În subsidiar, va fi dezvoltată și o platformă socială, prin care, folosind robotul, suferinzii să poată lua legătura cu familia sau cu persoane care se confruntă cu aceleași probleme. „Un fel de Facebook, cu circuit mai restrâns, care va putea fi accesat prin intermediul unei tablete sau unui smatphone, conectate la robot”, mai spune cercetătorul clujean.

„Roboțelul se conectează la toate dispozitivele inteligente din casă, de exemplu la senzori instalați în pat sau la cei de la sistemele inteligente de medicație, pentru a monitoriza suferindul. Datele culese le transmite mai departe. Apoi, folosim tehnici avansate de extragere a datelor pentru a determina modele de comportament ale suferindului și eventualele abateri ale acestuia, date care se vor afla imediat la dispoziția medicului curant. Acesta va decide mai departe dacă și cum trebuie intervenit”, mai spune Ionuț Anghel.

Proiectul

Proiectul European ReMIND (Robotic ePartner for Multitarget INnovative activation of people with Dementia) de tip Active Assisted Living (AAL), se desfăşoară în cadrul programului Horizon 2020 în colaborare cu Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).

Obiectivul proiectului este de a dezvolta un sistem integrat bazat pe interacţiunea cu un robot inteligent care sa poată stimula condiţiile fizice, cognitive şi sociale ale persoanelor diagnosticate cu demenţă prin muzică, autobiografie, exerciţii fizice, aplicaţii sociale etc, scrie și clujinsider.ro.

În acest proiect, universității clujene îi revine sarcina de a proiecta arhitectura sistemului și a metodei de extragere a datelor culese (big data). explică transilvaniareporter.ro.

Contractul de finanțare a fost semnat în octombrie 2018, iar prima versiune a roboțelului trebuie să fie gata după un an și jumătate. Până la finalizarea proiectului, în septembrie 2021, mai trebuie livrate două versiuni ale prototipului, ultima trebuind să fie perfect funcțională în condiții reale.

În acest scop, din proiect fac parte mai multe universități de medicină, inclusiv cea de la Timișoara, care vor introduce pacienți reali în proiect, ce vor fi asistați de roboțel.

Sistemul va fi testat de-a lungul a doi ani, pe aproximativ 550 de pacienți și îngrijitori. Potrivit estimărilor oficiale, se așteaptă ca la un an după finalizarea proiectului, deci în 2022, acesta să fie pe piață.

ReMIND este un proiect european de cercetare finanțat de către Comisia Europeană, prin programul Active and Assisted Living Programme (AAL). Programul AAL susține financiar cercetarea aplicată în utilizarea serviciilor de IT pentru îmbunătățirea calitățiii vieții persoanelor în vârstă. Finanțarea AAL este parte a programului Orizont 2020, cel prin care UE susține cercetarea și dezvoltarea.

În cazul componentei clujene a ReMIND, finanțarea europeană este de 46% din bugetul total al proiectului (100.209 de euro), iar 56% (118.541 de euro) vine de la Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI).

Articolul integral, AICI.

Sursa foto: Aldebaran Robotics

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră