Au fost descoperite rămăşiţele unei femei care ar fi fost modelul lui Da Vinci pentru Monalisa

25 Sep 2015
Au fost descoperite rămăşiţele unei femei care ar fi fost modelul lui Da Vinci pentru Monalisa
Experţii cred că au descoperit rămăşiţele pământeşti ale unei nobile care i-a fost model lui Leonardo Da Vinci pentru ceea ce va deveni una dintre picturile celebre ale tuturor timpurilor, Monalisa, scrie mirror.co.uk.

Rămăşiţele au fost găsite într-un mormânt de sub o mănăstire florentină abandonată, descoperită de istorici. Datarea cu carbon a resturilor descoperite în mănăstirea Sant' Orsola arată că femeia a decedat cam în acelaşi timp cu Lisa Gherardini del Giocondo.

Mai mulţi istorici sunt de părere că Lisa, cea de a treia soţie a unui negustor de mătăsuri, a fost modelul pentru celebra Monalisa. Gherardini a murit la vîrsta de 63 de ani, în 1542, ea trăind împreună cu fiica sa, Marietta, care era călugăriţă.

Cercetătorul Silvano Vinceti, şeful Comitetutului Naţional pentru Patrimoniul istoric, cultural şi de mediu, a declarat că este foarte posibil ca rămăşiţele să aparţină  Lisei Gherardini. "Sunt elemente convergente deasupra şi dincolo de cele 14 teste cu carbon care arată că am fi descoperit mormântul Lisei. Vorbesc de analize istorice, arheologice şi antropologice care au fost realizate foarte riguros. Şansele ca osemintele să aparţină Lisei sunt extrem de mari", a spus Vincenti.

Citi'i mai multe ştiri din Ştiinţă!

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră