Există o legătură între fazele Lunii şi cele mai puternice cutremure

13 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Există o legătură între fazele Lunii şi cele mai puternice cutremure

Mareele sunt produse de atracţia gravitaţională a Lunii, care pune în mişcare apele oceanelor. Dar de două ori pe lună, când e Lună plină sau Nouă, valurile sunt înalte – Luna, Pământul şi Soarele se aliniază şi produc ceea ce se numeşte mareea uriaşă de primăvară.

Când are loc acest fenomen se produce o presiune suplimentară pe suprafaţa pământului, care accentuează anomaliile geologice conducând la cutremure, se arată în studiul condus de Satoshi Ide de la Universitatea din Tokyo şi publicat în Nature Geoscience. 

Oamenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie după ce au studiat mai multe date privind presiunea exercitată de maree asupra anomaliilor geologice, informaţii strânse cu ocazia celor mai recente cutremure puternice. 

Ei au descoperit că cele mai mari cutremure, precum cele din Sumatra în 2004, Chile în 2010 şi în Japonia în 2011, tind să se producă atunci când presiunea mareelor atinge apogeul. Cercetătorii au descoperit totodată că 9 dintre cele mai mari 12 cutremure înregistrate s-au produs aproape sau chiar când era Lună plină sau Lună Nouă.  

Descoperirea cercetătorilor japonezi poate ajuta la avertizarea populaţiei asupra unor cutremure puternice pe cale să se producă. Este încă neclar dacă există un efect similar al Lunii şi în cazul cutremurelor mai mici. 

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră