Șapte oameni dețin controlul asupra Internetului. Vezi cine sunt aceștia (VIDEO)

28 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
Șapte oameni dețin controlul asupra Internetului. Vezi cine sunt aceștia (VIDEO)

Seifurile high-tech sunt securizate cu grilaje metalice. Orice mișcare bruscă și seiful se închide automat. Niciun fel de semnale electronice nu intră și nu ies de aici. Intrarea este interzisă pentru echipele de securitate și curățenie.

Conform The Guardian, organizația ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) aranjează câte două întâlniri anuale la Washington și Los Angeles. Practic, adresele de Internet sunt o înșiruire de numere, cunoscute drept adrese IP. Astfel, organizatia controlează ”Cartea de Telefon” a Internetului.

Orice eroare majoră a sistemului ar genera un haos de proporții. Cine ar avea acces la baza de date a ICANN ar putea manipula sistemul și genera infracțiuni de milioane de euro.

Într-un astfel de caz, sistemul ar trebui restartat. Pentru asta există 7 proprietari de chei, numiți cripto-ofițeri, care pot deschide cele 7 seifuri răspândite la nivel mondial. În seifuri se află carduri smart. Unificate, cele 7 carduri permit accesul la un calculator care generează la rândul său o cheie generală digitală, practic parola bazei de date a ICANN.

chei

În paralel, ICANN a desemnat alți 7 purtători de chei din umbră. Aceștia nu dețin chei fizice, ci carduri smart pe care se află bucăți din codul final. Pentru securitatea demersului, aceștia trebuie să trimită o dată pe an o poză cu smartcardul lor și cu prima pagină a unui cotidian din acea zi.

Sursa citată mai scrie că din 2010, cei 14 se întâlnesc de patru ori pe an pentru a reînnoi cheia generală. În 2014, jurnaliștii britanici au fost invitați la ceremonie. Ordinea de zi a evenimentului se desfășoară după 100 de puncte. Totul este înregistrat video. Intrarea persoanelor se face după o verificare laser a irisului ocular.

Măsurile extreme de securitate au un motiv întemeiat. În urmă cu câțiva Internetul a evitat în ultimul moment o catastrofă. Specialistul în IT Dan Kaminsky a identificat o uriașă breșă de securitate în zona DNS. Șase luni au lucrat specialiștii pentru soluționarea problemei. De atunci, sistemul este considerat ca fiind securizat.

 

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră