Wimbledon intenționează să interzică jucătorii ruși și belaruși. "Inacceptabil" răspunde Kremlin

20 Apr 2022
Wimbledon intenționează să interzică jucătorii ruși și belaruși. "Inacceptabil" răspunde Kremlin

Potrivit New York Times și site-ul Sportico, organizatorii de la Wimbledon vor decide să excludă jucătorii de naționalitate rusă și belarusă de la următorul lor turneu (27 iunie-10 iulie). Kremlinul spune ca interzicerea jucătorilor ruși de la Wimbledon ar fi „inacceptabilă”.

Oficialii de la Wimbledon urmează să anunțe că vor interzice jucătorilor ruși și belaruși să joace la turneul din acest an din cauza invaziei Rusiei în Ucraina și a sprijinului Belarus pentru război.

Interdicția, care ar face din Wimbledon primul eveniment de tenis care restricționează sportivii individuali ruși și belaruși de la turnee, a fost confirmată marți de un oficial de tenis internațional de rang înalt, care a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu erau autorizați să vorbească în numele All England Club, care organizează și găzduiește turneul.

Wimbledon, unul dintre cele patru turnee de Grand Slam, este programat să înceapă la sfârșitul lunii iunie.

Decizia ar exclude un număr de jucători de rang înalt. Patru jucători ruși sunt clasați în top 30 de pe turul ATP, inclusiv numărul 2 Daniil Medvedev, care este campion în titlu de simplu masculin de la US Open, deși în prezent se recuperează după o operație de hernie. Rusia are cinci femei în top 40 al clasamentului WTA Tour, conduse de numărul 15 Anastasia Pavlyuchenkova. Aryna Sabalenka din Belarus este pe locul 4 și a fost semifinalistă la Wimbledon anul trecut. Compatriota ei Victoria Azarenka, fostă numărul 1, se află pe locul 18.

După ce a început războiul în februarie, organizatorii profesioniști de tenis s-au grăbit să interzică rușii și aliații lor din Belarus de la evenimente pe echipe precum Cupa Davis și Cupa Billie Jean King, ambele câștigate de echipele rusești în 2021. Cele șapte organisme de conducere ale sportului au anunțat acea interdicție colectivă la 1 martie. Și evenimentele turneelor ​​pentru bărbați și femei de la Moscova mai târziu în acest sezon au fost anulate, precum și o serie de evenimente de nivel inferior din Rusia și Belarus. De asemenea, Federația Internațională de Tenis a anunțat suspendarea Federației Ruse de Tenis și a Federației Belaruse de Tenis din I.T.F. calitatea de membru.

Dar jucătorilor ruși și belarusi li s-a permis să continue să concureze în turneele profesionale ca persoane fizice, deși fără nicio identificare națională. Nu mai există steaguri sau țări listate lângă numele lor pe tablourile de bord, la extrageri sau în clasamentele computerizate publicate.

Au existat solicitări pentru o interdicție completă de la mai mulți foști și actuali jucătoare ucrainene, inclusiv starul în ascensiune feminin Marta Kostyuk și fosta jucătoare Olga Savchuk, căpitanul echipei ucrainene Billie Jean King Cup, care a concurat împotriva Statelor Unite la Asheville, N.C., săptămâna trecută.

Cred că este doar o chestiune de timp”, a spus Savchuk într-un interviu. „Nu eu sunt cea care iau decizia, dar cred că ar trebui să li se interzică și să joace ca indivizi. Nu poate fi doar o sancțiune împotriva a 90% din poporul rus și a 10% nu".

„Trebuie să fie uniform”, a adăugat Savchuk. „Și cred că este vinovăție colectivă.”

Dar, în timp ce alte sporturi internaționale, inclusiv atletism și patinaj artistic, au interzis sportivii individuali ruși și belarusi de la unele competiții, tenisul profesionist a adoptat o abordare mai conservatoare.

Oficialii din turneele masculine și feminine au susținut că jucătorii ruși și belarusi nu ar trebui învinovățiți pentru invazie sau politicile țărilor lor și au subliniat că mai mulți jucători de top, inclusiv starurile ruse Andrey Rublev, clasat pe locul 8 la simplu masculin, și Pavlyuchenkova s-au pronunțat împotriva războiului.

Interzicerea jucătorilor ruși de la Wimbledon ar fi „inacceptabilă”, potrivit Kremlinului

Ar fi „inacceptabil” să interziceți tenismenilor ruși să participe la turneul de la Wimbledon, a anunțat miercuri Kremlinul, după publicarea unor informații în presa britanică care menționează o astfel de măsură care urmează. „Încă o dată, ei țin sportivii ostatici ai prejudecăților politice, a intrigilor politice (…) Acest lucru este inacceptabil”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie AFP citată de Le Figaro.

„Rusia este o țară foarte puternică în tenis, cu sportivii noștri în fruntea clasamentului mondial, excluderea lor va avea un impact asupra competiției în sine”, a spus el.

Alte stiri din Sport

Ultima oră