Virusul Zika la un pas de transmitere de la om la om !?

29 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Virusul Zika la un pas de transmitere de la om la om !?


Două cazuri pun în discuţie transmiterea pe cale sexuală a virusului Zika, avertizează dr. Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor Americane pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC). Potrivit dr. Anne Schuchat, în sperma unui bărbat a fost descoperit virusul activ, după două luni de la apariţia simptomelor de febră Zika, transmite AFP.

De asemenea, în cazul acestui bărbat, virusul Zika a fost descoperit şi în urină. Bărbatul cu pricina locuieşte în Tahiti şi a fost expus unei epidemii în Polinezia Franceză, în 2013. Cercetători francezi au descoperit un nivel viral ridicat în sperma lui, chiar și după ce virusul Zika dispăruse complet din sânge.

Dr Schuchat spune că aceste cazuri „fac să fie plauzibilă din punct de vedere biologic o transmitere prin contact sexual, însă știința este foarte clară deocamdată în această privință, în sensul că virusul Zika se transmite în principal prin înţepătura unui țânțar infectat”.

Deocmadată, specialiştii nu s-au referit explicit la ipoteza transmiterii virusului Zika de la o persoană la alta (interuman), ceea ce se pare că nu este imposibil.

Vaccinul

Un vaccin sigur și eficient împotriva virusului Zika va putea fi realizat doar peste câțiva ani, a anunţat directorul Institutului american pentru alergii și boli infecțioase (NIAID), dr Anthony Fauci. "Este important să se știe că nu vom avea un vaccin sigur și eficient împotriva virusului Zika disponibil în acest an, ci probabil în anii următori", a declarat el în cadrul unei conferințe telefonice menționate de AFP. Pe de altă parte, un consorţiu care lucrează tot la un vaccin contra virusului Zika – format din Universitatea din Pennsilvanie, Universitatea Laval (Canada), grupul framaceutic Inovio şi grupul sud-coreean GeneOne Life Science – afirmă că vaccinul ar putea fi pus la punct până la sfârşitul anului. Specialiştii din acest consorţiu speră că testele să înceapă spre luna septembrie pentru a obţine aprobările, evident, dacă nu este asociat cu prejudicii aduse persoanelor vaccinate. O lună mai târziu, vaccinul ar putea fi disponibil pentru intervenţii de urgenţă.

Germania a înregistrat, în perioada octombrie 2015 - ianuarie 2016, cinci cazuri confirmate de infectare cu virusul Zika Anunțul a fost făcut vineri de o purtătoare de cuvânt a Ministerului Sănătății din Germania, relatează Reuters.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră