Cine mai transmite virusul Zika, în afara ţânţarului?

19 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Cine mai transmite virusul Zika, în afara ţânţarului?

Virusul Zika este mai periculos decât s-a crezut iniţial, a declarat dr. Anne Schuchat, director adjunct al Centrelor de control şi prevenire a bolilor (CDC) din Statele Unite, în cadrul unei conferinţe de presă. Experţii au descoperit deja că virusul este asociat cu microcefalia, că provoacă, tot la nou-născuţi, tulburări de vedere. De asemenea, sunt argumente solide că virusul Zika poate fi o explicaţie a naşterilor premature. 

Singurul vector 

Cercetătorii de la Universitatea California din Los Angeles au efectuat diverse scanări ale virusului Zika, realizate de-a lungul ultimelor decenii, şi au constatat modificări notabile ale virusului. Pentru cercetători, aceasta sugerează că virusul are o capacitate foarte mare de a înregistra mutaţii, ceea ce explică multiplele tipuri de boli pe care le poate provoca.

Dar pentru cercetători, actuala explozie a epidemiei Zika ar putea fi explicată şi prin faptul că ţânţarul nu ar fi singurul vector de transmitere a virsului. Până acum, 1.000 de cazuri de microcefalie au fost înregistrate în legătură directă cu virusul Zika.   

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră