Un insecticid, și nu virusul Zika, cauza microcefaliei la bebeluși!?

14 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Un insecticid, și nu virusul Zika, cauza microcefaliei la bebeluși!?

Aceasta este ipoteza formulată de un grup de cercetători argentinieni într-un raport publicat la începutul lunii februarie și care incrimează un pesticid prezent într-un produs al firmei Monsanto.
Detectarea a mii de cazuri de malformații congenitale la copii ale cărora mame, locuiesc în zone unde guvernul brazilian a adăugat piriproxifen în apa potabilă, nu indică o coincidență, deși ministerul Sănătății consideră că virusul Zika este cauza, comentează medicii în raportul lor, citat de Paris Match.

Ce este piriproxifen?

Acest insecticid este destinat combaterii înmulțirii țânțarului-tigru, care transmite febra dengue, dar și virusul Zika. Folosirea acestui produs este recomandată de OMS în lupta contra epidemiei de febră dengue. Insecticidul le provoacă țânțarilor malformații,care îi omoară, sau sterilitate.
Și încă un amănunt: acest produs este fabricat, în special, de un partener strategic al Monsanto. El este folosit de 18 luni în Brazilia.

Potrivit autorilor acestui raport, precedentele epidemii de Zika, până acum, nu au provocat malformații congenitale la nou-născuți, chiar în zonele unde 75% din populație era infectată. Din cele 404 microcefalii înregistrate în Brazilia, doar 17 erau pozitive la virusul Zika, spun autorii raportului.

Ineficiența controlului chimic al țânțarilor
Nu doar autorii acestui raport susțin această ipoteză. Abrasco, o asociație științifică braziliană în domeniul politicilor de sănătate publică, nu exclude ca acest produs să fie responsabil pentru apariția cazurilor de microcefalie. Potrivit unui raport, publicat la începutul lunii, asociația condamna, printre altele, strategia pentru controlul chimic al țânțarilor. Raportul susține că aceste controale sunt ineficiente, deoarece poluează mediul înconjurător, fără a reduce numărul insectelor.

Și, totuși, care este cauza reală a microcefaliilor? Mai trebuie să așteptăm între patru și opt săptămâni pentru a afla la ce concluzii a ajuns OMS. Deocamdată, două studii atestă prezența virusului Zika în creierul fătului

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră