MEDICII AVERTIZEAZĂ! Microcefalia indusă de infecţia cu Zika pare să fie mult mai severă, în realitate

07 Feb 2016 | scris de Luiza Moldovan
MEDICII AVERTIZEAZĂ! Microcefalia indusă de infecţia cu Zika pare să fie mult mai severă, în realitate
Experţi în microcefalie, defectul congenital care a tras semnalul de alarmă odată cu răspîndirea îngrijorătoare a virsului Zika, se declară uimiţi de severitatea unui mic număr de cazuri pe care le-au întîlnit în Brazilia. 
 
Consultaţiile medicilor brazilieni şi americani au crescut ca număr în ultimele două săptămîni; autorităţi respectabile în materie găsesc patternuri neobişnuit de periculoase în encefalogramele unor nou-născuţi.  
 
Nu se ştie cît de reprezentative sînt aceste scanări dar observaţiile medicilor indică un drum dur al acestor copii în viaţă. 
 
“Adunăm cu rapiditate informaţii pe baza scanărilor efectuate”, a spus dr. William Dobyns, genetician la Seattle Childrenţs Hiospital. “Boala pe care am identificat-o pare să fie mult mai gravă decît o simplă microcefalie”. 
 
OMS a declarat stare de urgenţă mondială
 
Deşi virusul Zika, transmis de înţepătura ţînţarului, are manifestări, în cele mai multe cazuri, uşoare (unii pacienţi nu au acuzat nici un simptom), numărul de copii raportaţi cu microcefalie a determinat OMS să declare stare de urgenţă mondială. 
 
Dobyns a petrecut 30 de ani în cercetarea şi tratarea microcefaliei, care poate induce de la întîrzieri de dezvoltare motrică la alte simptome, mult mai severe. 
 
Cu ajutorul unui grup mic de geneticieni şi experţi în microcefalie, Dobyns a putut să studieze în amănunt encefalogramele multor nou-născuţi şi a fost şocat de severitatea malformaţiei. 
 
Microcefalie cu calcifieri
 
“Aceşti copii au o formă severă de microcefalie. Creierul nu e doar mic, e mic cu malformaţii ale cortexului şi cu calcifieri. E o boală extrem de distructivă pentru creier. 
 
Dobyns a fost alarmat în mod particular de prezenţa unor cazuri de copii brazilieni cu exces de fluid spinal între creier şi cutia craniană a micuţilor. 
 
Acest fluid apare atunci cînd creierul creşte şI apoi se micşorează brusc. Lucru care sugerează că, la un moment dat al dezvoltării sale, creierul a început să se micşoreze. 
 
Dr. Leonardo Vedolin, neuroradiolog şi cercetător la Moinhos de Vento în Porto Alegre, Brazilia, a indicat, pe baza encefalogramelor studiate, că doar 5% dintre microcefalii au potenţial de periculozitate, dar proporţia pare să fie mai mare în Brazilia. 
 
 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră