Zeci de persoane, zilnic, la Institutul Matei Balș, cu mușcături de căpușe!

03 Mai 2017 | scris de Magda Marincovici
Zeci de persoane, zilnic, la Institutul Matei Balș, cu mușcături de căpușe!

În ultima săptămână, la Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. dr. Matei Balș, zilnic, aproximativ 50 de persoane se prezintă la camera de gardă din cauza mușcăturilor de căpușe. Totuși, nicio persoană nu a fost diagnosticată cu boala Lyme. 

În România, cele mai frecvente boli care pot apărea după mușcăturile de căpușe sunt, febra butonoasă și boala Lyme. Alte boli, mai rare, care pot fi transmise prin mușcătura de căpușă sunt: tularemia, febra recurentă și erlichioza. 

Medicii Institutului Matei Balș subliniază că mușcăturile produse de majoritatea căpușelor nu prezintă pericol, dar există unele specii de căpușe, care pot transmite oamenilor boli grave, chiar mortale. Dintre cele care pot transmite boli, numai o parte sunt infectate cu anumiți germeni, care determină apariția bolii la om. 

Recomandări

Pentru prevenirea mușcăturilor de căpușe, medicii Institutului Matei Balș fac o serie de recomandări:  
- În cazul excursiilor folosiți îmbrăcăminte adecvată: haine deschise la culoare, pentru a putea observa prezența căpușelor (care sunt, în general, închise la culoare), cămăși/tricouri/pulovere cu mâneci lungi, șosete și încălțăminte fără perforații, care să acopere complet picioarele, pantaloni lungi strânși peste încălțăminte.  
- După excursie se recomandă duș sau baie generală și verificarea întregii suprafețe a corpului, pentru depistarea prezenței căpușelor, în zone de predilicție: spatele genunchilor, sub braț, între degetele de la mâini și picioare, buric, după urechi, pe ceafă, gât și în părul de pe cap. Verificați și hainele, bagajele, animalele de companie care v-au însoțit și chiar jențile de la mașină, în rizurile cărora se pot găsi capușe!
- Animalele de companie – câini, pisici - trebuie verificate permanent de căpușe, nu numai la întoarcerea din excursii sau plimbări. 
 ‐ Dacă găsiți căpuşe la animalele dvs. adresați-vă medicului veterinar și nu le aplicați insecticide din proprie inițiativă, dacă nu aveți experiență. 
‐ Există substanţe care, aplicate pe piele, îndepartează insectele, în general. Insecticidele, substanțe care omoară căpușele nu se aplică pe piele. Pentru a omorî căpușele din curtea și grădina dumneavoastră, solicitați servicii specializate și autorizate în acest sens. 
‐ Tundeți iarba din curte și grădină frecvent, evitați depozitarea de mobilă veche, gunoi și obiecte de lemn aproape de casă, deoarece acestea sunt locuri unde se ascund și pot supraviețui căpușele. Depozitați lemnele de foc în locuri unde se păstrază uscate. Construiți garduri înalte de peste 1,5 metri, pentru a evita pătrunderea unor animale straine, care pot aduce căpușe. 

Ce trebuie făcut dacă găsiți o căpușă pe piele? 

‐ Nu o atingeți cu mâna goală. 
‐ Acoperiți în întregime căpușa cu cremă grasă (cremă de mâini, cremă de față etc.) cu scopul de a o sufoca, circa 10 minute. 
‐ Folosiți o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele și trageți încet și ferm. Nu răsuciți și nu rupeți căpușa, deoarece astfel capul și cleștii ei rămân fixați în piele. Nu striviți căpușa, pentru a evita împroșcarea cu conținutul acesteia în ochi, pe alte mucoase și pe piele, ceea ce ar crește riscul de infecție.
- Spălați locul mușcăturii cu apă și săpun și aplicați o soluție dezinfectantă (betadină sau alcool medicinal). 
‐ Evitați remediile ”băbești”: aplicarea de benzină, acetonă, ulei, arderea căpușei fixată în piele. 
‐ Indiferent dacă ați scos sau nu căpușa, contactați medicul de familie sau prezentaţi-vă imediat pentru consult la specialistul de boli infecțioase. Dacă nu v-ați consultat imediat  medicul, iar la locul mușcăturii apare, chiar și după câteva săptămâni, o zonă roșie, prezentați-vă de urgență la specialistul în boli infecțioase, care va stabili conduita terapeutică, pentru fiecare caz în parte.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră