Variola de maimuță: cum să comunicăm despre riscuri și prevenire fără a stigmatiza homosexualii?

13 Iun 2022
Variola de maimuță: cum să comunicăm despre riscuri și prevenire fără a stigmatiza homosexualii?

Majoritatea cazurilor de variola a maimuțelor identificate până acum sunt bărbați care fac sex cu bărbați. Comunicarea este esențială pentru a limita amploarea epidemiei, avertizează experții și agențiile de sănătate. Dar cu grijă să nu se arate cu degetul spre o comunitate, scrie LeParisien.

„Deoarece cele mai multe cazuri de variola a maimuței raportate până acum implică bărbați care fac sex cu bărbați, există riscul de stigmatizare. Observația este făcută de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, într-un raport publicat la pînceputul lunii iunie. Mai mult de 1.000 de persoane au fost testate pozitiv pentru variola maimuțelor în trei săptămâni, cu excepția țărilor africane în care această boală este endemică. Majoritatea dintre ei sunt homosexuali și bisexuali.

Cum să acționăm pentru a limita răspândirea acestei epidemii, fără ca aceasta din urmă să fie evidențiată? O astfel de stigmatizare ar risca „să împiedice lupta împotriva epidemiei prin împingerea oamenilor să-și ascundă boala și să evite să caute îngrijiri sau să adopte măsuri preventive”, spun ECDC, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), precum și UNAIDS.
„Avem nevoie de o campanie masivă de conștientizare”

Agențiile de sănătate, medicii și asociațiile insistă în primul rând pe un punct: nu trebuie să ne adresăm doar acestor comunități. Organizația Mondială a Sănătății a spus asta tot timpul: oricine, indiferent de orientarea sexuală, se poate îmbolnăvi de variola maimuțelor. Transmiterea are loc în principal prin contact strâns, în special în timpul actului sexual, conform stării cunoştinţelor disponibile.

„O concentrare exclusivă asupra grupului cel mai afectat poate trece cu vederea pe alții cu risc de expunere și boală”, avertizează ECDC.

„De îndată ce variola maimuțelor poate afecta pe toată lumea, este nevoie de o campanie masivă de conștientizare. Dar putem adapta și discursul de prevenire, mai ales că persoanele LGBT sunt obișnuite să facă obiectul unor campanii specifice”, descrie Sébastien Tüller, responsabil cu problemele LGBT la Amnesty International. „Comunitatea homosexuală a suferit mult cu HIV. Ea știe să fie reactivă și să se mobilizeze”, vrea să creadă Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institut Pasteur din Paris.

Organismele internaționale intenționează să se bazeze pe asociații, centre de sănătate sexuală, precum și pe organizatorii viitoarelor Marșuri Pride. 

„Comunicarea s-a desfășurat rapid în direcția comunităților BSM (bărbați care întrețin sex cu bărbați), în special cu afișe și distribuirea de foi de sfaturi în teren”, listează Anna Mercier, responsabilă în special de sexualitatea adolescenților la Public Health France.
Cazuri de contact inaccesibile

Mesajele trebuie să se refere la caracteristicile bolii (simptome, perioada de incubație, moduri de transmitere etc.), ce trebuie să faceți dacă credeți că ați fost infectat sau tratamentele și gesturile de barieră în cazul unui diagnostic pozitiv. , recomandă ECDC.

Dar nu se pune problema, în această etapă, a interzicerii sau a sfătui împotriva participării la manifestațiile LGBT. Acestea se vor înmulți odată cu apropierea verii. „O mulțime de organizații au cerut OMS să afle dacă există riscul menținerii acestor evenimente, având în vedere această răspândire neobișnuită a variolei maimuțelor. OMS a răspuns că ar fi disproporționat. Dimpotrivă, va fi o oportunitate de a crește gradul de conștientizare și este esențial să arăți sprijinul”, spune Sébastien Tüller.

Prevenirea este una, acțiunea care trebuie întreprinsă odată ce pacienții au fost identificați este alta. Căutarea cazurilor de contact, în special, este esențială pentru a rupe lanțurile de contaminare. Cu toate acestea, loc de îmbunătățire pare posibil. În Marea Britanie, oficiali de la agenția de sănătate publică UKHSA raportează că mai mulți pacienți „au refuzat să împărtășească detaliile personale ale contactelor lor sexuale sau au raportat mai multe contacte anonime”. Mai puțin de o treime dintre partenerii sexuali comunicați au fost contactați.

„În societatea noastră, rămâne dificil să vorbești despre sexualitatea ta fără teama de a fi stigmatizat”, spune Sébastien Tüller. „Există întotdeauna o teamă de judecată. Când vorbim despre teste, persoanele LGBT preferă adesea ca oameni ca noi să se ocupe de asta ”, abundă Camille Spire. Cu toate acestea, fiecare zi contează pentru a limita circulația virusului cât mai curând posibil. „Acum este momentul să acționăm, pentru că cu cât așteptăm mai mult, cu atât va fi mai dificil să controlăm circulația virusului”, avertizează Arnaud Fontanet.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră