Guvernul suspectează că vaccinul hexavalent e vinovat de valul de sindrom hemolitic uremic de la Piteşti

25 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Guvernul suspectează că vaccinul hexavalent e vinovat de valul de sindrom hemolitic uremic de la Piteşti

 

Raportul Corpul de Control al prim-ministrului efectuat în cazul copiilor internați cu afecțiuni grave, în primele trei luni ale anului, la Spitalul de Pediatrie din Pitești și Spitalul "MS Curie" suspectează că îmbolnăvirile ar putea fi legate de un lot de vaccinuri, provenite din Kazahstan, care nu erau destinate pieţei europene. Dar verificarea acestor vaccinuri nu a fost posibilă până acum. 

 

"În perioada 17.10.2013-03.02.2016, în baza contractelor încheiate cu Ministerul Sănătăţii, societatea Polisano SRL a livrat către direcţiile de sănătate publică din ţară un număr de 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze de vaccin HEXACIMA în ambalaj slovac, 20.042 doze de vaccin HEXACIMA în ambalaj bulgăresc şi 107.300 de doze HEXAXIM, destinat pieţei din Kazahstan.

Pentru distribuţia pe piaţa din România, Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a impus obligaţia îndeplinirii unor condiţii. (...)

Deşi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a comunicat Ministerului Sănătăţii faptul că vaccinul HEXAXIM, destinat pieţei din Kazahstan, este un "medicament neautorizat de punere pe piaţă", care deţine numai o opinie ştiinţifică pozitivă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente, prin Autorizaţia pentru furnizare de medicamente pentru nevoi speciale conform art. 703 alin. (2) din Legea 96/2006 nr. 185/30.12.2015, cu valabilitate de un an, societatea Polisană SRL a fost autorizată să distribuie 107.300 doze de 0,5 ml din vaccinul HEXAXIM, aceasta având următoarele obligaţii: (...)

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a emis Autorizaţia pentru furnizarea de medicamente pentru nevoi speciale în favoarea societăţii Polisană SRL, în condiţiile în care din documentele transmise nu rezultă că:
- medicamentul este prescris de un medic, care îşi justifică solicitarea;
- nu există pe piaţa românească un alt medicament care să satisfacă nevoile speciale invocate", se arată în raport.

Două dintre vaccinurile din loturile cu posibile probleme au fost descoperite şi în cabinetele în care au fost imunizaţi copiii diagnosticaţi cu afecţiuni grave.

Pentru a elimina suspiciunea privind alterarea vaccinurilor ca urmare a unei posibile depozitări în condiţii necorespunzătoare, Corpul de control a solicitat DSP Argeş şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale testarea a două probe din fiecare vaccin cu care au fost vaccinaţi copiii transferaţi cu afecţiuni grave la Spitalul "Marie Curie". Institutul Cantacuzino a comunicat că "laboratorul nu deţine toţi reactivii necesari efectuării acestor teste întrucât aceste produse nu au fost mai fost fabricate".
Corpul de Control a solicitat Ministerului Sănătăţii să susţină verificările de laborator, care costă 16.000 de euro. Ulterior, Corpul de control s-a adresat Parchetului General pentru efectuarea de verificări privind situaţia reală a stocurilor de vaccinuri existente la direcţiile judeţene de sănătate publică, a spitalelor şi a cabinetelor medicale individuale şi pentru verificarea calităţii vaccinurilor administrate sau aflate asupra celor abilitaţi să pună în aplicare programul de imunizare a copiilor.

"Lipsa unei proceduri a activităţii de manipulare a vaccinurilor a condus la preluarea de vaccinuri de la Direcţia de Sănătate Publică Argeş fără a fi transportate în aceeaşi zi la frigiderul din cadrul cabintului medical.
Având în vedere că, urmare a verificărilor privind stocul dozelor de vaccinuri la două cabinete medicale, s-au constatat diferenţe între cantităţile raportate de către aceste cabinete Direcţiei de Sănătate Publică Argeş şi cele existente fizic în stoc, există posibilitatea, ca şi în alte cazuri, între situaţiile raportate Dierecţiilor judeţene de sănătate publică şi situaţia faptică a vaccinurilor aflate asupra medicilor de familie să fie diferenţe privind starea vaccinurilor şi cantităţile existente, iar situaţiile existente la nivelul Direcţiilor judeţene de sănătate publică să nu corespundă realităţii", scrie în raport.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră