Unul din doi fumători, până la vârsta de 40 de ani, este afectat de o boală gravă, care îi scurtează viața!

08 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Unul din doi fumători, până la vârsta de 40 de ani, este afectat de o boală gravă, care îi scurtează viața!

Până la vârsta de 40 de ani, unul din doi fumători este afectat de o boală gravă, în condițiile în care o treime din populația României este fumătoare, avertizează un studiu realizat la solicitarea Inițiativei 2035 fără Tutun. Majoritatea românilor fumători au vârste între 26 și 35 de ani, au venituri mari și locuiesc în mediul urban, indică același studiu.

"Noi știm că până la vârsta de 18 ani unul din doi copii au încercat o țigară, iar prevalența fumătorilor la sfârșitul studenției fluctuează între 13 și 20%. Unul din doi fumători este afectat după 40 de ani de boli grave, netransmisibile, care scurtează supraviețuirea", a avertizat prof. dr. Florin Mihălțan de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta".

"Fumătorii se regăsesc mai des în gospodăriile în care locuiesc copii, decât în cele fără copii. Frecvența fumatului este de cel puțin un pachet de țigarete pe zi (40% dintre fumători — peste 20 de țigarete pe zi), ea fiind mai mare la fumătorii cu vârsta între 36 și 45 de ani decât la ceilalți fumători. În medie, bărbații fumează mai mult decât femeile (16 versus 12 țigarete pe zi), consumul de tutun scăzând în rândul fumătorilor care au studii superioare. Dintre nefumători, aproximativ un sfert (28%) au fost fumători în trecut, iar 2% dintre fumători au renunțat la fumat în ultimul an", arată concluziile studiului prezentat, joi, la Ministerul Sănătății, la masa rotundă "Tutunul — o amenințare pentru dezvoltarea durabilă. Foaie de parcurs 2017 — 2030 pentru reducerea consumului de tutun în România".

Studiul mai arată că 87% dintre români, inclusiv fumători, sunt de acord că Legea anti-fumat  poate contribui la protejarea sănătății prin evitarea expunerii adulților și a copiilor la fumul toxic al produselor de tutun.

Acest studiu a fost realizat de  Mercury Research, pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârsta peste 18 ani, (617 din mediul urban și 383 din mediul rural), în perioada martie — aprilie 2017,

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră