UNICEF: În ultimii 15 ani, s-a triplat numărul adolescenților care au murit din cauza SIDA

30 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
UNICEF: În ultimii 15 ani, s-a triplat numărul adolescenților care au murit din cauza SIDA


SIDA este prima cauză de deces a adolescenților din Africa și a doua cauză de deces la nivel mondial. Din 2000, aproape 1,3 milioane de noi infecții au fost evitate, în special datorită progreselor înregistrate în prevenirea transmiterii HIV la bebeluși, la naștere, de la mama infectată. Dar aceste date privitoare la adolescenți și SIDA (Statistical Update on Children, Adolescents and AIDS), publicate de UNICEF, indică faptul că, mai puțin de jumătate din bebeluși sub două luni au fost testați pentru HIV și unul din trei, respectiv 2,6 milioane de copii sub 15 ani, care sunt purtători ai HIV, beneficiază de tratament.

Datele arată că majoritatea adolescenților, care mor din cauza bolilor legate de HIV, s-au infectat cu acest virus când erau bebeluși, în urmă cu 10-15 ani. Este perioada când doar un număr mic de femei și mame care trăiau cu acest virus făceau tratamente cu antiretrovirale pentru prevenirea transmiterii virusului de la mamă la copil. Acești copii au supraviețuit până în adolescență, uneori ignorându-se statutul lor de seropozitiv, explică Craig McClure, șeful programelor mondiale legate de HIV/SIDA pentru UNICEF.

Tratament și informații despre HIV/SIDA
Este crucial ca tinerii care sunt seropozitivi la HIV să aibă acces la un tratament, la îngrijire și suport medical, a mai declarat Craig McClure. De asemenea, cei și cele care au fost testate negativ la HIV trebuie să aibă acces la informații și la mijloacele necesare pentru prevenirea HIV, subliniază Craig McClure.

Progresele înregistrate pentru prevenirea transmiterii de la mamă la copil sunt lăudabile și trebuie evidențiate. Dar sunt necesare și investiții pentru a asigura copiilor și adolescenților care sunt infectați tratamente care să le salveze viața, concluzionează Craig McClure, autorul raportului.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră