Un test de sânge pentru depistarea precoce a autismului

21 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Un test de sânge pentru depistarea precoce a autismului

Studii de dată recentă sugerează că unii markeri biologici prezenți în sânge ar putea contribui la diagnosticarea precoce a unor forme de autism. Această descoperire se află la baza unui test saguin destinat diagnosticării mai devreme a autismului. 

Tulburările de spectru autist (TSA) se caracterizează prin apariția precoce a unor deficite de comunicare și interacțiuni sociale. Au fost identificate particularități neurologice care se disting chiar în perioada vieții fătului. 

Diagnosticul de TSA este pus, în general, în al doilea an de viață a bebelușului. De peste 15 ani, cercetătorii au lansat ideea că testele genetice ar permite diagnosticarea acestui tip de tulburări înainte de cel de-la doilea an de viață al bebelușului. 

Plecând de la legătura între unii markeri sanguini și tulburările autiste diagnosticate, cercetătorii americani au realizat, recent, o analiză privind prezența mai multor markeri la 83 de copii cu tulburări de spectru autist și la 76 copii-martori. Potrivit rezultatelor publicate la data de 16 martie anul acesta, în revista PlosComputational Biology, au fost analizați în ansamblu markerii care au legătură foarte mare cu TSA: la 81 din 83 de pacienți cu TSA au fost 
idenificați acești markeri. Nivelul de precizie obținut (...) este de departe mai bun comparativ cu metodele folosite în prezent, au declarat cercetătorii americani în revista PlosComputational Biology.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră