Prețul uleiului de măsline a crescut în medie cu 20% din cauza unei bacterii

09 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Prețul uleiului de măsline a crescut în medie cu 20% din cauza unei bacterii

Potrivit unui studiu al cabinetului de analiză IRI, publicat luni, citat de L Express, prețul uleiului de măsline a crescut în medie cu 20% în 2015 în supermarkerturile europene. Studiul se bazează pe datele din 7 țări din vestul Europei (Spania, Grecia, Italia, Franța, Germania, Olanda, Marea Britanie). Cauza acestei majorări a prețului este o boală bacteriană care a afectat peste un milion de măslini în Italia și care este cauza unei recolte mici în Spania, țările care reprezintă principalii producători de ulei de măsline din Europa, se precizează într-un comunicat.

Cel puțin 10% din 11 milioane de măslini din provincia Lecce (Italia) sunt afectați de o bacterie ucigașă, numită xylella fastidiosa. Boala provocată de această bacterie a fost depistată în 2013, în sudul Italiei.

Uniunea Europeană a cerut eliminarea măslinilor afectați de bacterie, respectiv 10% din cei aproximativ 11 milioane de măslini, din regiunea respectivă. În Spania, scăderea producției a început din 2014 și s-a agravat în 2015 , când, sub efectul secetei, această țară, care acoperă, în mod curent, 45% din cerea la nivel global, să recurgă la importuri.

Majorarea prețurilor a afectat în special țările, unde uleiul de măsline este un ingredient-cheie în bucătăriile locale, precizează studiul. În Spania, prețul a crescut cu 27%, în Italia, cu 21%, în Grecia, cu 18%, Spania, cu 16%, Franța, cu 8,5%.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră