Premieră medicală: Rezecţia unei tumori, fără pierdere de aer şi sânge, fără infecţii şi cu vindecare rapidă

12 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Premieră medicală: Rezecţia unei tumori, fără pierdere de aer şi sânge, fără infecţii şi cu vindecare rapidă

 

Domnule doctor, în primul rând, de ce este o premieră medicală?

Intervenţia aceasta este o premieră deoarece este prima oară în chirurgia toracică din România când se utilizează acest produs inovativ la un pacient cu aceasta patologie.

Care sunt avantajele pentru pacient ale noului dispozitiv cu care a fost dotat recent Spitalul Militar? Care este rolul lui în economia acestei dificile intervenţii chirurgicale?

Cea mai frecventă şi temută complicaţie în chirurgia toracică este pierderea prelungită de aer, iar fibrina autologă s-a dovedit eficientă în reducerea incidenţei acestei complicaţii, prin efectul de aerostază (prevenirea pierderilor de aer). În plus, soluţia de fibrină are şi efect hemostatic, limitând astfel cantitatea de sânge pierdută de pacient post-operator în punga de drenaj. Utilizând acest produs, se poate grăbi vindecarea pacientului, se poate înlătura mai repede sistemul de drenaj (astfel se reduce indirect incidenţa infecţiilor post-operatorii) şi se îmbunătăţeşte calitatea vieţii pacientului. Pentru spital înseamnă o reducere de costuri cu spitalizarea, medicaţia şi efortul echipei medicale pentru respectivul pacient.

Ce este soluţia de fibrină autologă?

Soluţia de fibrină autologă este fibrina extrasă prin centrifugare din sângele pacientului, care nu conţine derivate de origine umană sau animală. Astfel, se asigură protecţia optimă a pacientului împotriva infecţiilor cu transmitere sangvină şi a reacţiilor de incompatibiltate/anafilactice.

Până la dotarea cu acest dispozitiv, cum procedaţi?
Până la utilizarea acestui produs, se foloseau diverse produse similare, care asigurau hemostaza chirurgicală sau aerostaza. Menţionăm însă faptul că majoritatea acestor produse nu erau 100% de provenienţă umană. Noutatea în folosirea acestui preparat este aceea că el se prepară din sângele bolnavului operat şi astfel nu există risc de incompatibilitate sau şoc anafilactic care să pun în pericol viaţa bolnavului.

Acest tip de dispozitiv poate fi folosit şi la alte tumori, la alte cancere?
Da, acest dispozitiv medical, care produce fibrina autologă, se poate utiliza în majoritatea ramurilor chirurgicale pentru cazuri oncologice, în cazurile în care echipa medicală identifică un risc crecut de hemoragie, anestezic sau apariţia unor complicaţii post-operatorii ce pot pune în pericol viata pacientului.

Cât a durat operaţia şi câţi medici au participat?

Intervenţia chirurgicală a fost una standard, de rezecţie pulmonarp tip segment dorsal lob superior drept şi segment apical lob inferior drept pentru o formaţiune tumorală excavată. Rezecţia s-a efectuat mecanic, folosind stapler-e cu agrafe metalice, iar transa de sutură mecanică a fost întărită prin aplicarea acestei fibrine umane, pentru a împiedica pierderile aeriene în postoperator.
Intervenţia a durat două ore şi jumatate şi la ea a participat o echipă formată din trei medici.

Tumora: a prezentat particularităţi, care au conferit un spor de dificultate acestei premiere medicale?
Atât extensia tumorală cât şi tot contexul clinico-biologic al pacientului au conferit un grad sporit de dificultate acestei intervenţii.

Cât din plămânul afectat a fost extirpat?
S-au excizat două segmente pulmonare: segmentul dorsal lob superior drept şi segmentul apical lob inferior drept.

Când va fi externat pacientul şi cum va fi viaţa lui după această intervenţie de excepţie?

Pacientul este în vârstă de 76 de ani, cunoscut şi cu multiple comorbidităţi asociate: diabet zaharat, hipertensiune arterială esenţială, cardiomipatie ischemică. El a fost externat şi se află în curs de reintegrare socială.

Ce alte premiere medicale mai pregăteşte Spitalul Militar Central?
Pregătim în viitor alte premiere: transplant pulmonar, alte produse şi device-uri pentru aerostază/hemostază folosite pentru prima dată în Romania, dezvoltarea în continuare a unor tehnici deja introduse - sternul înfundat, metastzectomia LASER, ostoesinteza Stratos, VATS uniportal etc.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră