Dr. Horaţiu Suciu: Aventura transplantului de inimă la Tg Mureş, al optulea de la începutul anului

30 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
Dr. Horaţiu Suciu: Aventura transplantului de inimă la Tg Mureş, al optulea de la începutul anului

În plus, acest al optulea transplant cardiac este deosebit prin faptul că pacientul transplantat are o grupă rară de sânge, atât primitorul cordului cât şi donatorul fiind din acelaşi judeţ, Iaşi.

"Din luna ianuarie este internat în spital, iar în ultima perioadă s-a simțit foarte rău. Ieri am fost anunțați de posibilitatea acestui transplant. Soțul meu era la spital, eu eram acasă... El a fost adus la Târgu Mureș cu ambulanța, iar eu am venit astăzi. Când a auzit de transplant a fost foarte bucuros că mai are o șansa la viață. Își dorea sa trăiască. Avem trei fiice și trei nepoți. În fiecare seară, se rugau pentru bunicul lor. Mă pun în pielea membrilor familiei care au luat decizia de a face acest gest. Este dureros, dar le mulțumesc din suflet că au acceptat să doneze organele și le sunt recunoscătoare. Dacă se poate, aș dori să-i cunosc și să le mulțumesc", mărturisea Petronela Pântea, soţia pacientului beneficiar al transplantului.

Pacientul transplantat are 60 de ani şi este în evidenţa IUBCvT Tg. Mureş de doi ani, cu diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă, afecţiune ameninţătoare de viaţă. El a primit cordul prelevat de la o femeie în vârstă de 45 de ani, victimă a unui anevrism cerebral rupt, la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi.

„Suntem foarte bucuroși pentru că este și o grupă de sânge destul de rară. Donatorii cu această grupă de sânge sunt extrem de rari și a fost practic o salvare care a venit în ultimul moment pentru dânsul. Operația a decurs fără probleme, conform planului, o echipă din Institutul nostru s-a deplasat la Iași pentru a preleva cordul, care a ajuns în clinica noastră în jurul orei 10.00 pe calea aerului, iar intervenția s-a sfârșit în jurul orei 13.30, cu un rezultat foarte bun. Suntem mulțumiți de evoluția pacientului (...) Donatorul știm că a suferit un anevrism cerebral rupt, deci o afecțiune vasculară cerebrală care a determinat moartea cerebrală. Doresc să aduc un omagiu familiei care a avut tăria să fie de acord cu prelevarea, un lucru de o noblețe deosebită, pentru că nu este întotdeauna ușor să iei astfel de decizii. Poate că gândul că o anumită parte din persoană mai trăiește este un lucru care poate determina luarea acestui decizii”, precizează dr. Horațiu Suciu.

Ceilalţi şapte pacienţi transplantaţi de dr. Horaţiu Suciu şi echipa sa deja sunt externaţi şi au o viaţă normală.

"Noi ne facem datoria de medici până când vom mai putea"
Doctorul Horaţiu Suciu vorbeşte despre transplant ca despre o „aventură” şi aceasta pentru că „în continuare există anumite lucruri care nu sunt aşa cum ar trebui să fie”. Şi când spune acestea, dr Suciu se referă la „personalul medical, care este insuficient și trebuie să fie angajări, care în continuare sunt temporizate la Ministerul Sănătății. Sunt depuse de mult timp cereri care parcă sunt sortite a nu primi răspuns. Anumite medicamente nu sunt în țară, de altfel. Și noi ne întrebăm cum mai putem să facem această activitate. Noi ne facem datoria de medici până când vom mai putea”.

Doctorul Sorin Paşcan, şeful secţiei ATI , explică faptul că IUBCVT Tg. Mureș nu a cerut angajarea de personal, ci o redistribuire a acestuia, o modificare de structură, însă, deși acest institut este singurul din țară care a efectuat în acest an transplant de cord, Ministerul Sănătății nu a dat un răspuns.
„Noi am făcut o solicitare la minister să ne aprobe o modificare de structură, să mutăm o parte din personalul secției de chirurgie în compartimentul de transplant, astfel încât să putem să îngrijim mai mulți pacienți critici, atât în perioada dinaintea transplantului, cât și în perioada post transplant și astfel să degrevăm o parte din personalul pe care îl ocupăm cu activitatea de transplant și să-l putem lăsa să se ocupe de partea pediatrică. În momentul în care trebuie să îi împarți, evident că trebuie să iei dintr-o parte ca să pui în cealaltă. Ne-ar mai trebui 5-6 asistente, noi vrem să transferăm 3 paturi din compartimentul de chirurgie în cel de transplant și credem că ar face mare diferență”, spune dr. Sorin Pașcan.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră