Tot mai mulți tineri mor din cauza cancerului de colon

24 Apr 2018
Tot mai mulți tineri mor din cauza cancerului de colon

Tot mai multe persoane până în 50 de ani mor din cauza cancerului de colon și a celui rectal, o vârstă la care abia ar trebui începute controalele periodice, se arată într-un studiu al American Cancer Society.

De vreme ce screeningurile nu sunt recomandate în general pentru majoritatea adulților sub 50 de ani, cancerele descoperite la adulții tineri sunt deseori în stadii avansate și chiar letale, spune dr. James Church, chirurg colorectal la Cleveland Clinic în Ohio.

Church, care nu a fost implicat în noul studiu, spune că situația este exact precum cea prezentată. Anul trecut, în diferite ocazii, Church a întâlnit două persoane de câte 36 de ani cu cancer de colon în stadiul IV. În ambele cazuri, cancerul se răspândise la ficat, astfel încât nu au mai putut fi operate. Amândouă au decedat. 

Noul studiu, publicat ieri în revista JAMA, este o completare a celui care a descoperit că rata mortalității în cazul cancerelor de colon și rectal a crescut la adulții americani sub 50 de ani, vârsta la care se recomandă screeningurile. Potrivit studiului precedent, adulții născuți în 1990 au risc dublu de a face cancer de colon și un risc de patru ori mai mare de a face cancer rectal la aceeași vârstă a celor care s-au născut în 1950. Motivul acestei creșteri rămâne neclar.

Articolul integral, la cotidianul.ro.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră