7 din 10 decese sunt provocate de boli netransmisibile: diabet, Alzheimer...

06 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
7 din 10 decese sunt provocate de boli netransmisibile: diabet, Alzheimer...

Studiul evidențiază că, în 2015, au fost înregistrate 56 de milioane de decese, 70% dintre acestea fiind provocate de boli netransmisile, majoritatea legate de stilul de viață: alimentație, sedentarism, tutun, alcool etc. În țările cu indice socio-demografic ridicat sau mediu, bolile cardiovasculare și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze ale morții premature, iar în țările sărace, infecțiile tractului respirator inferior, malaria, encefalopatia neonatal și diareea provoacă majoritatea deceselor. 

Speranța de viață în lume a crescut cu peste 10 ani, între 1980 și 2015, ajungând la 69 de ani în medie pentru bărbați și 78,4 ani pentru femei, potrivit acestui studiu, bazat pe datele din 195 de țări și teritorii.

Creșterea speranței de viață este pusă pe seama scăderii ratelor de mortalitate prin unele boli transmisibile. De exemplu, SIDA, care a făcut încă 1,2 milioane de decese anul trecut, înregistrează o micșorare a ratei deceselor cu 33%, comparativ cu anul  2005, în timp ce decesele cauzate de malarie au scăzut cu 37%, la 730.000 în aceeași perioadă.

De asemenea, s-a înregistrat și o scădere, ce-i drept lentă, a numărului deceselor cauzate de bolile de inimă sau cancer.

Țările trebuie să fie conștiente de această tranziție pentru a-și ghida mai bine politicile de sănătate în cazul în care doresc să atingă până în 2030 Obiectivele de dezvoltare durabilă stabilite de Organizația Națiunilor Unite, subliniază această panoramă a sănătății la nivel mondial, elaborată de revista de specialitate britanică The Lancet și Institutul de evaluare și măsurare a sănătății (IHME), organizație independentă globală cu sediul în Statele Unite.

Finanțat de fundația Bill & Melinda Gates, acest studiu mai arată că, în timp ce mortalitatea infantilă a scăzut brusc în ultimii ani, ritmul este încă prea lent în comparație cu obiectivele fixate, în special pentru nou-născuți.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră