OMS: Test rapid şi ieftin de diagnosticare a tuberculozei multirezistente

13 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
OMS: Test rapid şi ieftin de diagnosticare a tuberculozei multirezistente

"O etapă critică a fost depășită în combaterea crizei din sănătatea publică pe care o provoacă tuberculoza multirezistentă" odată cu crearea noilor teste, a declarat joi dr. Mario Raviglione, director în cadrul OMS, al Programului mondial de luptă împotriva tuberculozei.

"Noile recomandări ale OMS oferă o speranță sutelor de mii de pacienți care pot beneficia acum de un test" pentru a dpreciza rapid dacă bolnavul poate  beneficia de o schemă de tratament mai scurtă, a adăugat oficialul OMS.Astfel, este posibilă înjumătăţirea atât a perioadei de tratament, cât şi a preţului acestuia. 

Potrivit OMS, tratamentul durează între 9 și 12 luni, la un cost de 1.000 de dolari, comparativ cu tratamentul anterior care dura de la 18 până la 24 de luni și costa 3.000 de dolari.

Recomandările OMS cu privire la schema terapeuticăi de scurtă durată se bazează pe studii la care au participat 1.200 de pacienți cu tuberculoză multirezistentă fără complicații, din 10 țări.

Tuberculoza multirezistentă este cauzată de bacili rezistenți la două medicamente, cele mai eficiente împotriva tuberculozei.

În anul 2014, OMS a estimat că 5% din cele 9,6 milioane de cazuri de tuberculoză au dezvoltat o formă multirezistentă a maladiei.

Această formă de tuberculoză afectează în fiecare an 480.000 de persoane, dintre care 190.000 de persoane nu supraviețuiesc.

Organizația Mondială a Sănătății urmăreşte reducerea cu 80%, până în 2030, a incidenței tuberculozei și cu 90% a mortalității cauzate de această boală.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră