Telefoanele dăunează grav sănătăţii. Ultimele semnale de alarmă ale specialiştilor

18 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Telefoanele dăunează grav sănătăţii. Ultimele semnale de alarmă ale specialiştilor

Unele persoane tinere, care nu ar trebui să se confrunte la vârsta lor cu probleme ale gâtului și ale spatelui, manifestă hernie de disc și probleme de aliniere a discurilor vertebrale, cel mai probabil asociate cu postura deficitară în timpul utilizării prelungite a telefoanelor mobile, potrivit unui studiu realizat recent în Statele Unite.

"La o radiografie (se vede că — n.r.) gâtul se curbează în mod normal către spate, iar ceea ce constatăm noi este că această curbură este inversată atunci când oamenii se uită în jos la telefoane timp de mai multe ore pe zi", susține coautorul studiului, dr. Todd Lanman, medic specializat în chirurgia coloanei vertebrale la Centrul Medical Cedars-Sinai din Los Angeles, conform Reuters, citată de agerpres.ro.

"Principala îngrijorare este că nu știm ce efecte va avea acest lucru asupra copiilor din ziua de azi, care folosesc frecvent telefoanele", a mai spus medicul.

"Nu știm sigur la ce ne putem aștepta în privința copiilor ale căror coloane vertebrale se află acum în perioada de dezvoltare și dacă acest lucru ar putea modifica anatomia normală", a adăugat el. Studiul a fost publicat în The Spine Journal.

 

 

Medicii români au identificat deja unele efecte şi trag un semnal de alarmă: de la un an la altul creşte numărul copiilor dependenţi de tehnologie, care au nevoie de tratament de specialitate.

Numai la Spitalul Universitar de Psihiatrie din Iaşi, într-un singur an, au fost internaţi peste 3000 de copii cu tulburări emoţionale şi de comportament provocate de utilizarea excesivă a tabletelor şi telefoanelor inteligente, conform tvr.ro.

Pentru copiii dependenți de tehnologie, tratamentul e de lungă durată. Izolați de familie, sunt învățați să deseneze, să citească, să se joace în aer liber.

Adriana Panaitescu, medic neuropsihiatrie infantilă, Spitalul Socola, Iași, spune că  "decondiționarea se face doar prin măsuri care uneori sunt foarte neplăcute pacientului".

Până la vârsta de 12 ani, copiii NU ar trebui să aibă acces la telefoane inteligente și tablete, atrag atenția specialiștii. Prea mult timp petrecut în fața ecranelor îi face pe cei mici agitaţi și impulsivi. Ei se izolează, apar tulburări de somn şi de alimentaţie.

Florentina Căuia, psiholog, spune că "putem evita aceste traumatisme pe viața - pentru că asta sunt - dacă facem totul cu măsură. Cumpăram ce trebuie pentru vârstele copilului."

Medicii avertizează părinții că dependența de tehnologie a copiilor se poate trata numai în spital.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră