Ştim că de la ţânţar ne vin unele virusuri, dar şi invers e posibil: omul să contamineze ţânţarul

11 Noi 2015
Ştim că de la ţânţar ne vin unele virusuri, dar şi invers e posibil: omul să contamineze ţânţarul
 Purtătorii sănătoşi pot transmite ţânţarilor virusul febrei dengue, susţine un studiu al Institutului Pasteur din Cambodgia, Institutul Pasteur din Paris şi CNRS. Studiul, publicat la începutul lunii octombrie în revista PNAS, aduce dovezi potrivit cărora purtătorii sănătoşi ai virusului febrei dengue pot să-i infecteze pe ţânţari care îi înţeapă, fiind astfel o verigă în transmiterea bolii. Pentu a ajunge la această concluzie, cercetătorii au verificat experimental cum are loc contaminarea ţânţarilor. Pentru aceasta ei au derulat o amplă analiză la nivelul populaţiei expuse riscului de febra dengue din Cambodgia. Pentru aceasta, purtătorii sănătoşi ai virusului au fost puşi în contact cu ţânţari sănătoşi, crescuţi în laborator.

Potrivit Institutului Pasteur şi CNRS, scopul acestui studiu este de a depista acele cazuri care nu sunt în evidenţele reţelelor de sănătate pentru că aceste persoane nu prezintă aproape nici un semn de boală. Prin această descoperire se conturează posibilitatea ca persoanele care prezintă puţine simptome, care formează majoritatea, contribuie, de fapt, la perpetuarea transmiterii virusului în mod tăcut, comentează Louis Lambrechts, cercetător la CNRS, responsabil cu grupul de interacţiune virus-insecte din cadrul Institutului Pasteur din Paris.

 390 de milioane de persoane infectate în fiecare an


Virusul febrei dengue, infecţie cunoscută şi sub numele de gripa tropicală, ajunge la om prin intermediul ţânţarilor din familia Aedes. Boala se manifestă prin stări febrile, de oboseală, dureri de cap, articulare... În cazurile grave, apar hemoragii gingivale sau pe piele. Infecţia este cu atât mai severă cu cât pacientul are un sistem imun mai slăbit. În fiecare an, 390 de milioane de persoane sunt contaminate prin înţepătura ţânţarului infectat. Iniţial, această infecţie a fost depistată în zonele tropicale şi subtropicale, pentru ca, în prezent, ea să fie diagnosticată şi în Europa. Deocamdată, cu toate eforturile cercetătorilor, nu avem nici un tratament antiviral specific, nici un vaccin pentru combaterea acestei infecţii.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră