Tabagismul, activ sau pasiv, grăbeşte menopauza

21 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Tabagismul, activ sau pasiv, grăbeşte menopauza

Până acum se ştia că există o legătură directă între sterilitate şi tabagismul activ. Dar cercetătorii de la Roswell Park Cancer Institute au dorit să analizeze consecinţele tabagismului pasiv. Pentru aceasta au monitorizat, între 1993 şi 1998, circa 93.000 de persoane, toate la menopauză, cu vârste între 50 şi 79 de ani.

Echipa de cercetători a colectat informaţii legate de tabagism, fecunditate şi vârsta la care, în mod natural, a apărut menopauza. În cazul femeilor care fumau sau au fumat, cercetătorii au notat numărul de ţigări zilnice, la ce vârsta au început să fumeze şi de câţi ani au acest viciu. În cazul nefumătoarelor, cercetătorii au fost interesaţi dacă trăiesc într-un mediul poluat de fumul de ţigară.

Rezultatele indică faptul că tabagismul, indiferent că este pasiv sau activ, grăbeşte instalarea menopauzei şi provoacă tulburări de fertilitate. Fumătoarele prezintă un risc de sterilitate crescut cu 14% până la 26%, în contextul menopauzei, comparativ cu nefumătoarele. Fumătoarele de cursă lungă, respectiv cele care au început să fumeze înainte de 15 ani, ajung la menopauză cu cel puţin 22 de luni înaintea celorlalte. Femeile care fumează peste 25 de ţigări zilnic înregistrează un avans din punct de vedere al instalării menopauzei de aproximativ 18 luni, comprativ cu media.

Dar şi femeile care au fost expuse tabagismului pasiv prezintă riscuri. Dacă au muncit sau au locuit într-un mediu puternic poluat – de exemplu, cel puţin 10 luni alături de părinţi fumători sau într-un birou în care se fumează - femeile au ajuns la menopauză cu cel puţin 13 luni mai devreme. Mai mult, inclusiv aceste femei sunt expuse riscurilor de tulburări de fecunditate, comparativ cu femeile care nu au nici o legătură cu tabagismul pasiv.

Cercetătorii explică aceste rezultate prin prezenţa toxinelor din fumul de ţigară, care au efecte nefaste asupra hormonilor şi reproducerii. Ei precizează că acesta este unul dintre primele studii de amploare asupra tabagismului activ şi pasiv. Şi concluzia este că trebuie folosite dovezile de care dispunem pentru a influenţa femeile să se protejeze de tabagismul activ şi pasiv.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră