EMA: Evaluarea riscului ca o substanţă de contrast folosită la RMN să se acumuleze în ţesutul cerebral

23 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
EMA: Evaluarea riscului ca o substanţă de contrast folosită la RMN să se acumuleze în ţesutul cerebral

Agenţia Europeană a Medicamentului (European Medicines Agency-EMA) a declanșat o acțiune de reevaluare a riscului de acumulare de gadoliniu în țesutul cerebral, ca urmare a utilizării agenţilor de contrast care conțin gadolinium la pacienții supuși procedurilor medicale de diagnostic, precum imagistica prin rezonanță magnetică (RMN), anunţă Agenţia Naţională a Medicamentului.

Agenţii de contrast, care conţin gadolinium, sunt produse medicamentoase utilizate în scop diagnostic, care pot fi administrate pacienților înainte sau în cursul procedurilor medicale care utilizează imagistica prin rezonanță magnetică, permiţând medicilor să obţină imagini mai bune ale organelor și țesuturilor.

După administrare, agenţii pe bază de gadoliniu sunt în mare parte eliminaţi pe cale renală. Dar există studii care au indicat posibilitatea acumulării acestora în unele țesuturi ale corpului, inclusiv în ficat, rinichi, mușchi, piele și oase.
Recent, un număr de publicaţii au raportat că substanţele de contrast cu gadoliniu se pot acumula și în țesutul cerebrali .

În luna ianuarie 2016, Comitetul EMA pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee = PRAC) a efectuat o analiză a acestor publicații.Aceasta arată că, deşi nu s-au raportat până în prezent 2/3 dintre reacțiile adverse asociate cu acumularea de gadoliniu la nivel cerebral, s-a decis efectuarea de către PRAC a unei evaluări aprofundate asupra riscului de acumulare cerebrală și a siguranței globale a acestor medicamente.

Recomandările PRAC vor fi transmise Comitetului pentru medicamente de uz uman, care va adopta opinia finală a EMA, anunţă Agenţia Naţională a Medicamentului. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră