Studiu: Multe boli pot fi prevenite dacă respectăm ora când ne trezim și ne culcăm, inclusiv în week-end

21 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Studiu: Multe boli pot fi prevenite dacă respectăm ora când ne trezim și ne culcăm, inclusiv în week-end


Studiul, publicat în Journal of Clinical Endocrinology&Metabolism în data de 18 noiembrie, arată că și un decalaj mic între orele de somn în raport cu ritmul circadian, în sensul trezirii mai devreme pentru a merge la muncă, ar putea mări riscul de boli.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, Patricia M. Wong și o echipă de cercetători de la Universitatea din Pittsburgh din Pennsylvanie (SUA) au efectuat studii pe un lot de 447 de bărbați și femei cu vârste între 20 și 54 de ani, care munceau cel puțin 25 de ore pe săptămână în exteriorul domiciliului.

În timpul săptămânii, voluntarii au purtat o brățară care măsura deplasările și somnul 24 de ore din 24 de ore. De asemenea, voluntarii au răspuns unui set de întrebări pentru evaluarea obiceiurilor alimentare și nivelul activității fizice. Cercetătorii au observat că aproximativ 85% dintre voluntari mergeau la culcare la ore diferite, se trezeau mai târziu în week-end-uri, comparativ cu celelalte zile ale săptămânii.

Cu cât voluntarii aveau un program de somn mai dezordonat, cu atât prezentau un nivel alarmant al colesterolului, al insulinei, o circumferință a taliei peste valorile normale, un indice de masă corporală mai mare și rezistență la insulină.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră