Spitalul „MS Curie”: Rezultatele la testele pentru E.coli şi rotavirus au ieşit negative, ceea ce nu exclude ca unul dintre aceşti germeni să fie cauza infecţiei

11 Feb 2016 | scris de Magda Marincovici
Spitalul „MS Curie”: Rezultatele la testele pentru E.coli şi rotavirus au ieşit negative, ceea ce nu exclude ca unul dintre aceşti germeni să fie cauza infecţiei


„Testele efectuate în spitalul MS Curie, rezultatele au fost negative şi la E.coli, şi la rotavirus. Asta nu exclude ca bacteria E. coli sau rotavirusul să fie cauza infecţiilor, dacă pacienţii au fost aduşi pentru investigaţii prea târziu. Dintre aceşti copii, unii au stat acasă 3-5 zile şi dacă părinţii le-au dat unele medicamente, rezultatele pot fi negative. Un singur pacient a fost pozitiv la E.coli., care a decedat, restul rezultatelor au fost negative”, spune dr. Murariu.

Ce este E.coli
E.coli este o bacterie cu care omul se contaminează încă din primele ore de viaţă.
Asta nu înseamnă că este un agent patogen, provocator de boală. E.coli devine un germene prezent aproape peste tot şi nu dă nici o simptomatologie. Dar în condiţii de imunitate scăzută, în condiţiile unei tulpini patogene, ea poate da o boală diareică, asociată sau nu cu vărsături. Aşadar, depinde de sistemul de apărare al organismului, de unde a fost luată, cum a fost luată. E.coli nu se transmite prin laptele matern.
Prof. dr. Mihaela Bălgrădean, şeful departamentului pediatrie şi secţiei de nefrologie din Spitalul „MS Curie”, spune că „ Sfaturile se leagă de o igienă a mâinilor, de o igienă a produselor pe care le folosim, este vorba de spălatul ouălelor înainte de la pune la fiert, de a spăla foarte bine carnea și de a o fierbe cel puțin o oră. În cazul cărnii de vită două-trei-patru ore. După ce spălăm carnea, trebuie să ne spălăm din nou mâinile, să spălăm fructele și legumele. Trebuie să fim atenți și la produsele pe care le cumpărăm din gospodăriile oamenilor. (...) Este foarte important felul în care părinții au pregătit alimentul copiilor" .
Dr Murariu precizează, pe baza propriei sale experienţe de epidemiolog, că „în testele pe care noi le facem de sanitaţie, la nivelul spitalului, niciodată nu am avut coli pe suprafeţe”. În legătură cu situaţia din alte spitale, dr Murariu spune că nu poate da un răspuns ferm.

Ce este rotavirusul
Rotavirusul este un virus transmis pe cale aerogenă, în special în sezonul rece, cu evoluţie limitată în timp. Este asociat cu sindromul diareic şi, în funcţie de gravitatea acestuia, apare deshidratarea copilului.

În legătură cu rotavirusul, despre care s-a vorbit recent, că ar putea fi cauza a infecţiei copiilor aduşi din judeţul Argeş la Spitalul „MS Curie” dr. Murariu, ne-a precizat: Raportându-ne la copiii din judeţul Argeş, internaţi în spitalul nostru, vă spun că toţi s-au prezentat la servicii medicale - spital, medic de familie, unitate medicală privată sau de stat - , pentru simptomatologie de boală diareică.
Este foarte greu să identificăm agentul patogen în momentul de faţă, după atâtea zile de spitalizare şi de tratament”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră