Primul caz de sindrom hemolitic uremic din acest an, la Spitalul MS Curie!

11 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Primul caz de sindrom hemolitic uremic din acest an, la Spitalul MS Curie!


Fetiţa prezenta simptome de sindrom hemolitic uremic tipice (comparabile cu cazurile înregistrate anul trecut) de aproximativ o săptămână. Ea are o formă severă de boală, ceea ce a impus trecerea pe dializă peritoneală.

Sindromul hemolitic uremic este o complicaţie majoră, un tip de insuficienţă renală, care apare la aproximativ 10% din cazurile de boală diareică, produsă de unele tipuri de bacterii E.coli, care secretă o toxină puternică, numită STEC.

Alimentele cele mai frecvent implicate în transmiterea acestei infecţii sunt laptele şi produsele lactate nepasteurizate, carnea de vacă, mai ales cea tocată insuficient preparată termic, sucul de mere nepateurizat, salata verde insuficient spălată.

Prof. dr. Bălgrădean insistă pe respectara măsurilor de prevenire a infecţiei: spălatul mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, înainte şi după ce mâncăm, după schimbarea scutecelor, înainte de prepararea alimentelor; spălatul pe mâini cu apă şi săpun după contactul cu animale sau cu materialele folosite pentru îngrijirea lor.

Se recomandă prepararea corespunzătoare termic a cărnii. Astfel, carnea de vită, în special tocată, trebuie preparată la o temperatură de minimum 70 de grade Celsius (temperatură atinsă în interiorul preparatului). De asemenea, suntem sfătuiţi să evităm laptele crud (nepasteurizat), lactatele nepasteurizat sau achiţionate din surse neautorizate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră