Silueta slăbănoagă, asociată cu depresia

22 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Silueta slăbănoagă, asociată cu depresia

A fi slabănog este asociat cu depresia, spun oamenii de știință. Experții cred că au găsit prima dovadă a unei legături semnificative între subponderabilitate și depresie, relatează cambridge-news.co.uk.

Și se pare că atât bărbații, cât și femeile sunt afectați de ideea că sunt prea slabi. Această stare diferă însă de depresia persoanelor obeze, care afectează în cea mai mare parte femeile.

Cu toate acestea, experții de la Universitatea Națională de Medicină din Seul, care au condus studiul, nu au putut să spună dacă depresia duce la subponderabilitate sau invers.

Ei susţin că s-ar putea ca persoanele deprimate să fie mai predispuse la scăderea în greutate sau că subponderabilitatea duce la depresie

Echipa a analizat date din 183 de studii separate. Cercetătorii au descoperit că obezitatea a crescut riscul de depresie într-o manieră doza - răspuns: cu cât oamenii erau mai graşi, cu atât se simţeau mai deprimaţi.

Ei au observat însă diferențe de gen în funcție de modul în care oamenii se simt supraponderali. "Se pare că idealul actual de siluetă afectează femeile mai mult decât bărbaţii și provoacă mai multă suferință psihologică la femei, ceea ce poate duce la depresie în rândul acestora", scriu cercetătorii în Jurnalul Britanic de Psihiatrie.

În schimb, bărbaţii care sunt supraponderali au prezentat un risc scăzut de depresie. Experții spun însă că cercetările anterioare au sugerat că bărbații au mai multe șanse de a avea o dispoziție "proastă" decât femeile.  "Atât subponderabilitatea, cât şi obezitatea cresc riscul depresiei", au concluzionat ei.

În practica clinică, furnizorii de asistenţă medicală ar trebui să acorde atenţie sănătăţii mintale a persoanelor care sunt subponderale. De asemenea, femeile care sunt supraponderale şi obeze ar trebui să fie, de asemenea, monitorizate pentru o eventuală depresie.

Dr. Agnes Ayton, de la Colegiul Regal de Psihiatrie, a declarat că acest studiu amplu confirmă că o nutriţie optimă este fundamental importantă pentru sănătatea fizică şi mintală. Şi subponderalii, şi obezii sunt asociaţi cu un risc crescut de depresie.

"Este o constatare importantă, deoarece persoanele care suferă de tulburări de alimentație presupun adesea că scăderea în greutate le va îmbunătăți starea psihică. Acest studiu arată ănsă că şi opusul, malnutriţia, are un efect negativ asupra stării oamenilor. Menținerea unei greutăți sănătoase este esențială pentru o stare de sănătate mintală bună", a mai spus dr. Ayton..

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră