Ce faci dimineaţa, după ce noaptea ai făcut sex neprotejat

20 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Ce faci dimineaţa, după ce noaptea ai făcut sex neprotejat

Ce faci dimineaţa, dacă în timpul nopţii ai avut o aventură? Neapărat trebuie să ai răspunsul corect şi să acţionezi rapid. Doctorul Silviu Istoc, medic ginecolog vorbeşte despre "planul dimineţii de după". 

În primele 30 minute

Cele mai multe femei încep să se gândească la posibilitatea apariţiei unei sarcini sau la boli cu transmitere sexuală. Răul este făcut, deci nu se mai poate schimba ceva în acest moment. În schimb, urinatul va ţine departe o posibilă infecţie urinară, 80% dintre femei dezvoltând astfel de infecţii la 24 de ore, dacă locul nu e igienizat corespunzător. Sărurile din urină regleaza PH-ul în mod natural.

În primele 72 de ore

În măsura în care nu s-au folosit metode de controlul sarcinii, pilulele contraceptive sunt o opţiune, însă acestea scad riscul de sarcină cu până la 95% dacă sunt administrate în primele 24 de ore. Pilula de a doua zi este aleasă de multe femei, despre care trebuie să ştim că este asociată cu greaţă sau ameţeală, după administrarea la cel mult 72 de ore după ce a avut loc actul sexual neprotejat.

Dacă există riscul contaminarii cu HIV, se recomandă vizita la cabinetul medicului ginecolog pentru prescripţia unui tratament de 28 de zile ce va inhiba dezvoltarea virusului. 

Dacă sunt observate scurgeri vaginale, galben sau verzui, cu miros înţepător se impune controlul ginecologic în cel mai scurt timp. De obicei, bolile cu transmitere sexuala sunt asimptomatice. Totuşi, unele infecţii vaginale sau candidoza sunt asociate cu simptome (roşeaţă, mâncărime) chiar în primele 24 de ore de la contactul sexual neprotejat. 

La 2 săptămâni 

Ginecologii recomandă efectuarea:

1. Testului de sarcină. Deşi multe teste pot indica sarcina chiar la o săptămână de la întârzierea menstruaţiei, cel mai bun rezultat se obţine la două săptămâni. Testul de sânge rămâne însă cel mai rapid mod de a afla prezenţa unei sarcini.

2. Vizita la ginecolog. După două săptămâni, se poate obţine un pronostic în legătură cu o eventuală boală cu transmitere sexuala. De obicei, anticorpii se luptă cu „intruşii” şi testarea nu poate fi relevantă până la 14 zile.

3. Testul pentru herpes. Dacă inflamaţia persistă, probabil, este o  boală, iar herpesul chiar este un motiv de îngrijorare.

„Se pot observa modificări patologice în urma efectuării testului Papanicolau sau în timpul unui examen pelvian. Numeroase boli cu transmitere sexuală necesită efectuarea de teste speciale care să fie diagnosticate corect. De pildă, gonoreea şi chlamydia pot să nu prezinte simptome specifice, iar depistarea herpesului, sifilisului sau a hepatitei necesită efectuarea unui test de sânge", precizează dr. Silviu Istoc.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră