Prof. dr. Monica Pop: Scandalul dezinfectanților discreditează spitalele publice, îi încurajează pe bolnavi să se trateze la vrăjitori și popi, iar medicii să plece din țară

03 Mai 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Monica Pop: Scandalul dezinfectanților discreditează spitalele publice, îi încurajează pe bolnavi să se trateze la vrăjitori și popi, iar medicii să plece din țară


Marți, până la orele 11.00, toate spitalele publice din țară, aproximativ 500, au trimis la direcțiile de sănătate publică rezultatele la autocontrolul efectuat la dezinfectanții produși de firma Hexipharma. Pentru aceasta au fost recoltate probe de pe unele suprafețe și rezultatele au fost trimise la direcțiile de sănătate publică.

Aceasta este misiunea medicului epidemiolog din orice spital, de a recolta probe periodic, dar nu să verifice concentrația biocidului, precizează prof. dr. Monica Pop, managerul Spitalului Clinic de Urgențe Oftamologice.
Problema este că nu toate spitalele din România au un epidemiolog, iar despre așa-zisa bombă de presă se știa de vreo două săptămâni. De aceea, prof. dr. Monica Pop nu înțelege de ce au fost chemați inspectorii sanitari de acasă să facă adrese către spitale, în zi de Paște.

Spitalele care nu folosesc aceste produse au menționat doar această lucru. Spitalul de Urgențe Oftalmologie, de exemplu, nu folosește produsele acestei firme.

Prof.dr. Monica Pop consideră că mai întâi cine a provocat acest scandal trebuia să fie chemat să prezinte probele în justiție, pentru că s-ar putea ca nimic să nu fie adevărat. Probabil, sunt și firme neserioase, un sâmbure de adevăr există. Un sâmbure, dar se hiperbolizează îngrozitor. Dacă ar fi fost așa, toți bolnavii spitalizați ar fi murit. Nu înțeleg de ce până acum nu a fost chemat ca să probeze ceea ce afirmă, pentru că acum s-a declanșat un scandal național. Eu refuz să cred că este de 10 ori mai mică acea concentrație. După știința mea, în țară, nu există niciun laborator acreditat pentru asemenea verificări.

Prof. dr. Monica Pop spune că, prin aceste așa-zise anchete de presă, sunt discreditate spitalele, pacienții sunt descurajați să se mai interneze și medicii convinși să profeseze în privat sau în străinătate.
Pacienții români sunt descurajați să mai mergă la spitale, pentru că nu se mai poate face nimic, preferând să moară acasă. Este o discreditare a spitalului de stat. De fiecare dată când apar asemenea scandaluri, mai pleacă 400 de doctori din țară și așa bolnavii vor rămâne să se vindece la vrăjtori și popi.

În prezent, orice firmă care are acreditare în Uniunea Europeană poate să se prezinte la licitație. Aici nu sunt de vină doctorii sau Ministerul Sănătății, ci cine le permite să se prezinte la licitații, subliniază prof. dr. Monica Pop.

Managerul Monica Pop amintește că, în urmă cu mai mulți ani, s-a prezentat la licitație o firmă cu care spitalul a făcut contract pentru 500 de produse. Dar când a trebuit să le livreze, firma au recunoscut că are doar 100. În această situație, nimeni nu-i controlează. Spitalele nu au nicio posibilitate de a controla aceste firme.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră