Prof. dr. Mariana Graur: 50% dintre diabetici sunt hipertensivi, de aceea nu trebuie să consume mai mult de 5 grame de sare zilnic

16 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Mariana Graur: 50% dintre diabetici sunt hipertensivi, de aceea nu trebuie să consume mai mult de 5 grame de sare zilnic

"Din păcate, noi, românii, în general, obişnuim să mâncăm sărat. Este vorba de multe alimente conservate, murate, de semipreparate şi preparate industrial care conţin o cantitate periculoasă de sare.  Reducerea cantităţii de sare este recomandată persoanelor suferinde de diabet ştiind că peste jumătate dintre acestea au hipertensiune arterială. Dar această recomandare este valabilă, în general, pentru toată populaţia ştiind frecvenţa mare  a hipertensiunii arteriale la noi", spune prof. dr. Graur.

În acest sens, prof. dr. Graur pledează pentru alimentele pregătite acasă, pentru reducerea cantităţii de sare prin folosirea condimentelor aromate, pentru educaţia nutriţională a consumatorilor, care începe cu citirea atentă a etichetei produsului pentru a şti exact conţinutul de sare şi alte elemente", spune prof. dr. Mariana Graur.      

În prezent, 5 grame de sare este raţia de sare zilnică  recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră