O analiză de sânge, în locul biopsiei, pentru detectarea cancerului

05 Iun 2016 | scris de Magda Marincovici
O analiză de sânge, în locul biopsiei, pentru detectarea cancerului

Cercetătorii au efectuat analiza genetică a eșantioanelor prelevate de la peste 15.000 de pacienți și din peste 50 de tipuri diferite de tumori maligne în fază avansată, dintre care 37% pulmonare, 14% mamare și 10% de colon.

Rezultatele indică faptul că informațiile detectate în sânge sunt foarte apropiate de cele identificate prin biopsia țesuturilor tumorale.

O biopsie lichidă ar putea fi o alternativă la biopsia clasică despre care știm că este o procedură invazivă. Dar aceasta ar putea, de asemenea, să modifice tratamentul cancerelor, susțin cercetătorii, autori ai acestui studiu.

Aceste rezultate sugerează că o analiză a ADN-ului tumorii existent în sângele bolnavului poate furniza un număr mare de informații, explică unul dintre autorii studiului.

Acest test genetic oferă în plus posibilitatea, inexistentă până acum, de a fi monitorizate modificările apărute la nivelul tumorii, ceea ce poate fi esențial în alegerea, din mai multe opțiuni, a tratamentului prin care să se poată țină sub control evoluția cancerului.  

 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră