Periuță, prosop și săpun! Iată 10 lucruri pe care nu ar trebui să le împărțiți cu nimeni

13 Oct 2016 | scris de Istvan Deak
Periuță, prosop și săpun! Iată 10 lucruri pe care nu ar trebui să le împărțiți cu nimeni

“Un sistem imunitar puternic ne ajută sa ne ferim de multe boli, însă nici cel mai puternic nu ne poate feri de hepatită”, a susține medicul german Afschin Fatemin, expert în dermatologie și fondatorul clinicilor S-thetic din Duseeldorf, Hamburg și Munchen.

Ne ferim pe cât posibil de toalete și dușuri publice, ne spălăm mâinile înainte de fiecare masă și credem că am scăpat, dar ne umplem de bacterii fără să ne dăm seama.

Expertul german a întocmit pentru revista germană Focus o listă cu principalele zece lucruri pe care nu ar trebui să le împărțiți cu nimeni.

Săpunul
Teoria spune că săpunul ar trebui să ne curețe și să ne protejeze de bacterii. Realitatea este că săpunul este un magnet de bacterii. Săpunurile în formă dură au pe suprafața lor bacterii chiar și la 48 de ore de la utilizare. Recomandarea medicului este săpunul lichid.

Prosopul
Folosirea prosopului altcuiva favorizează transmiterea unor boli de piele, cum ar fi acneea, tricomonas sau chiar păduchi pubieni.

Lama de ras
Indiferent că vorbim depre lama tradițională sau aparate de ras moderne există riscul de infecție cu stafilococ, dar și hepatită, în cazul în care posesorul suferă de o asemenea boală.

Deodorantul cu bilă
Acest timp de deodorant sporește riscul de transmitere a unor germeni și ciuperci. Recomandarea medicului este deodorantul de tip spray.

Peria de păr
Favorizează transmiterea de păduchi și scabie. Medicul recomandă ca în cazul periilor de păr și a pieptănului, să se introducă în apă caldă timp de zece minute după utilizare. Recomandarea vizează în special frizerii.

Unghiera
Hepatita este transmisă și prin contactul cu sângele celui infestat. Riscul de transmitere cu unghiera sau forfecuța altuia este cât se poate de real. Ea ar trebui dezinfectată după fiecare folosire.

Ochelari de soare
Obiectele care intră în contact direct cu ochii noștri pot provoca infecții bacteriene, cum ar fi conjunctivita sau urciorul. Recomandarea medicului este de a nu împărți cu nimeni ochelarii de soare, picăturile pentru ochi sau trusa de machiaj.

Căștile
Să ascultăm muzică amândoi la aceleași căsti nu este o idee bună. Un studiu realizat recent a scos la iveală că pe 92% dintre căștile analizate s-au aflat bacterii dăunătoare.

Căciula și fularul
Astfel sunt transmise nu doar păduchi, ci și alte bacterii dăunătoare, fie că vorbim despre pălărie, căciulă sau fular.

Periuța de dinți
Oricât de neobișnuit vi s-ar părea, un sondaj realizat în 2013 în Marea Britanie a arătat că unul din patru cupluri folosește aceeași periuță de dinți. Medicul avertizează că oamenii se pot infecta astfel cu Hepatita C, dar și cu parandontoză.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră