Rezultatele unui studiu recent dau peste cap toate teoriile despre carbohidrați

21 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Rezultatele unui studiu recent dau peste cap toate teoriile despre carbohidrați

Un nou studiu efectuat pe șoareci de către cercetători ai Universității din Sydney vine să dea peste cap teoriile privind carbohidrații.

Potrivit studiului privind procesul îmbătrânirii, o alimentație permisivă în materie de produse precum pastele, sandviciurile sau alți carbohidrați, dar care limitează cantitatea de carne roșie și proteine ar putea ține demența în frâu, scrie The Indepedent.

În ciuda popularitții dietelor cu conținut scăzut de carbohidrați printre adepții unei alimentații sănătoase și ai unei siluete perfecte, se pare că secretul menținerii unei minți limpezi la vârste înaintate ar avea legătură cu reducerea aportului proteic, au concluzionat cercetătorii din Australia.

O dietă săracă în proteine şi bogată în carbohidraţi ar putea fi cheia pentru o viaţă mai lungă şi o îmbătrânire sănătoasă a creierului, sugerează studiul efectuat în Australia. Oameni de ştiinţă de la Universitatea din Sydney au ajuns la această concluzie în urma experimentelor realizate pe şoareci.

Rozătoarelor li s-a permis să mănânce oricât de mult au dorit atât timp când alimentele aveau un conţinut redus de proteine şi bogat în carbohidraţi.

Ca urmare, performanţele atinse de aceste animale la testele de învăţare şi memorare au înregistrat o îmbunătăţire modestă. Au fost observate beneficii atât la şoarecii tineri, cât şi cei în vârstă, de ambele sexe.

Efectele le-au oglindit pe cele observate în urma restricţiei caloriilor, despre care s-a demonstrat anterior că stimulează longevitatea, însă nu este practică pentru oameni.

Alte cercetări efectuate de aceeaşi universitate au indicat că dietele cu un conţinut redus de proteine şi un aport sporit de carbohidraţi pot promova o viaţă lungă prin îmbunătăţirea sănătăţii inimii şi a sistemului digestiv.

''Avem aproape o sută de ani de studii de calitate care evidenţiază beneficiile restricţiei calorice drept cea mai puternică dietă pentru îmbunătăţirea sănătăţii creierului şi întârzierea debutului bolii neurodegenerative la rozătoare'', a declarat cercetător principal Devin Wahl.

''Însă majoritatea oamenilor întâmpină dificultăţi în privinţa restricţionării caloriilor, în special în societăţile occidentale unde mâncarea este uşor disponibilă. Aceasta demonstrează (rezultate) destul de promiţătoare şi am reuşit să replicăm acelaşi gen de schimbări genetice în regiunea creierului responsabilă de memorie pe care le observăm când restricţionăm caloriile în mod sever'', a explicat cercetătorul.

Aceleaşi tipare alimentare au fost multă vreme observate la unele populaţii recunoscute pentru îmbătrânirea sănătoasă, potrivit coautorului studiului, profesor David Le Couteur. Printre acestea se numără locuitorii din Okinawa, Japonia, şi multe comunităţi mediteraneene.

''Alimentaţia tradiţională din Okinawa constă în circa 9% proteine, (valoare) similară cu cea din studiul nostru, sursele incluzând peşte slab, soia şi plante, cu foarte puţină carne de vacă. În mod interesant, una dintre principalele lor surse de carbohidraţi este cartoful dulce'', a notat Le Couteur profesor de medicină geriatrică la Universitatea din Sydney.

În cadrul studiului, cercetătorii au hrănit şoarecii cu carbohidraţi complecşi derivaţi din amidon şi proteină sub formă de caseină, care se găseşte în brânză şi lapte.

Pentru a evalua ce se petrecea cu creierele acestora, oamenii de ştiinţă şi-au concentrat atenţia pe hipocamp, regiunea principală din creier implicată în învăţare şi memorare.

''Hipocampul este de obicei prima parte a creierului care se deteriorează în cazul afecţiunilor neurodegenerative, precum Alzheimer. Însă dieta cu conţinut redus de proteine şi bogată în carbohidraţi pare să promoveze sănătatea hipocampului şi biologia în cazul şoarecilor, în anumite condiţii până la un nivel chiar mai mare decât în cazul dietei hipocalorice'', a adăugat Le Couteur.

Concluziile cercetării au fost publicate în jurnalul Cell Reports.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră