Record de longevitate cu o inimă hibrid: jumătate naturală, jumătate artificială

15 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Record de longevitate cu o inimă hibrid: jumătate naturală, jumătate artificială

O propunere salvatoare, mai ales că el depăşise vârsta de înscriere pe lista de aşteptare în vederea unui transplant, deoarece depăşise vârsta admisă de 65 de ani. Azi, după nouă ani de la implant, bărbatul trăieşte cu ajutorul acestei tehnici care face ca inima lui să-şi îndeplinească misiunea. În plus, la ora actuală, acest bărbat din Nantes înregistrează un record mondial de longevitate cu o inimă hibrid, jumătate biologică, jumătate maşină.

Operaţia a fost realizată la 12 decembrie 2006 şi a constat în implantarea în inima pacientului a unei pompe numite de asistenţă circulatorie. Ea funcţionează ca un motor care permite inimii să bată în aşa fel încât să trimită în corp un debit de sânge suficient. De atunci, calitatea vieţii pacientului s-a îmbunătăţit în mod considerabil şi el a reuşit să-şi reia activităţile obişnuite, clasice fără a mai avea senzaţie de sufocare, de lipsă de aer sau de oboseală nemotivată.
Pacientul trebuie să aibă la el o punguţă ce conţine un regulator şi o baterie conectatată la pompă şi să urmeze un parcurs medical constant.

În fiecare an, zeci de pacienţi beneficiază de acest tip de intervenţie. Această tehnică se diferenţiază de cea a inimilor artificiale prin faptul că de această dată inima biologică a pacientului rămâne intactă. Asistenţa circulatorie este, în prezent, recomandată pacienţilor cu insuficienţă cardiacă gravă şi contraindicată în grefa cardiacă sau sunt în aşteptarea unui transplant de cord.

În următorii cinci ani, progresele tehnologice vor permite reducerea dimensiunilor dispozitivelor de asistenţă circulatorie, îmbunătăţirea din punctul de vedere al biocompatibilităţii şi propunerile de conexiuni electrice fără cablu, precizează CHU din Nantes într-un comunicat.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră