Raed Arafat, la ”Marius Tucă Show”: „În acest moment circulă mulţi oameni pe stradă care pot fi infectaţi”

01 Apr 2020 | scris de Ion Cristoiu
Raed Arafat, la ”Marius Tucă Show”: „În acest moment circulă mulţi oameni pe stradă care pot fi infectaţi”

Raed Arafat a fost invitatul special ai ediţiei de la ora 20:00 a emisiunii ”Marius Tucă Show”.

Iată, mai jos, spicuiri din emisiune, puse la dispoziţie de agenţia Mediafax.

Marius Tucă: Ma bucur ca ultimele sondaje arată ca deţineţi încrederea populaţiei.

Raed Arafat:  Este o încredere arătată echipei.

Marius Tucă: Ce s-a întâmpla la Suceava?

Raed Arafat: Situaţia poate să apară oriunde. Trebuie mare atenţie. E suficient ca undeva să fii mai relaxat şi să nu controlezi situaţia. Undeva să scape.

Marius Tucă: Ce se întâmplă în momentul în care avem o situaţie a la Spitalul Universitar, dacă oamenii merg la spital şi sunt trimişi la UPU? 

Raed Arafat: A scăzut numărul oamenilor care vin la UPU, a scazut la 50%, aproximativ 5.000 de persoane. Oamenii de la UPU sunt în prima linie. Tratăm fiecare caz ca şi cum ar fi infectaţi. La acest moment circulă mulţi oameni pe stradă care pot fi infectaţi, asimptomatici. S-au văzut cazuri neurochirurgicale unde s-a intervenit pe pacienţi cu covid pozitiv. 

Marius Tucă:: Am auzit ca vin oameni în spitale, sunt trimişi la UPU şi ţinuţi acolo până le vin rezultatele.

Raed Arafat: Nu e normal să lăsăm pacienţii netrataţi pentru că noi aşteptăm un test care trebuie făcut şi care poate durează. Tratăm toate cazurile de patologie chiar dacă nu sunt semne de covid. De la UPU, medicii îi trrimit unde este nevoie.

Marius Tucă: 17 cadre medicale şi 10 pacienţi infectaţi la Spitalul Universitar. 

Raed Arafat: Aşteptăm ancheta epidemiologică.

Marius Tucă: De ce au murit atâţia oameni la Suceava?

Raed Arafat: Au fost mulţi oameni în vârstă internaţi. A fost un număr mare de cazuri. Au avut şi alte probleme medicale. Nu putem explica de ce e atât de mare numărul şi în Italia. La acest moment, e clar un focar. Ordonanţa care s-a dat ieri s-a bazat pe nişte studii. Va trebui ca populaţia din Suceava să respecte toate recomandările.

Marius Tucă: E prevăzut ceva dupa scenariul 4? 

Raed Arafat: Este foarte greu de anticipat. Noi avem obligaţia si luim scenariul care e cel mai rău. Trebuie să ne pregătim pentru el. Dacă o ţinem aşa, poate că vom ieşi din această situaţie. Poate, dacă nu se schimbă tiparul şi dacă continuăm să luăm măsuri, e posibil să limităm răspândirea. Dacă apar situaţii mai deosebite într-o zonă, trebuie să îi asigurăm pe cei din sectorul medical cu protecţia necesară. Aşteptăm să vină 100.000 de combinezoane. Sâmbătă aşteptăm un avion militar de la baza NATO din Ungaria cu un transport de combinezoane. Noi am luat măsuri pe care alte ţări de abia acum le iau, de aici şi acţiunea mai lentă a virusului.

Despre vârful epidemiei şi sărbătoarea Paştelui

Raed Arafat: Până acum, toate analizele arată că o sa fie un vârf în ultimele zile ale lunii aprilie. Dar aceste date se analizează continuu. Se schimbă în fiecare zi. 

De Paşte va fi perioada cea mai dificilă. Oamenii se aşteaptă să iasă, să mearga la Înviere. Poate anul ăsta vor vedea că lucrurile sunt un pic altfel. Respectarea recomandărilor e primordială şi extrem de importantă. 
Marius Tucă: A spus ministrul Muncii că vor veni mulţi oameni din străinătate. Vă aşteptaţi la asta?

Raed Arafat: E foarte greu de zis. E posibil. Trebuie să fim pregatiţi în acest sens. Încercaţi să evitaţi acest lucru. Nu putem să spunem unui cetăţean român să nu intre în ţară.

Emisiunea, aici:

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră