Atenţie! Te simţi ca bătut, e posibil să ai gripă!

17 Oct 2016 | scris de Magda Marincovici
Atenţie! Te simţi ca bătut, e posibil să ai gripă!


De altfel, la nivel naţional, s-a înregistrat acelaşi fenomen. Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Controlul Bolilor Transmisibile, în intervalul 03-09 octombrie, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică neconfirmată, IACRS şi pneumonii) a fost de 71.812, cu 37,4% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeasi săptămână a sezonului precedent (52.258).

Febra

În timp ce gripa debutează cu febră înaltă (39-40 de grade Celsius), în cazul infecţiilor de sezon, febra este de 37,8-38 grade Celsius, subliniază medicul Sandra Adalgiza Alexiu, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov.

Este foarte important să facem diferenţa între gripă şi răceli.

Medicul Sandra Adalgiza Alexiu spune că gripa debutează cu febră înaltă (39-40 de grade Celsius), dureri musculare accentuate. Expresiile „mă simt ca bătut”, „mă simt ca după o bătaie” sunt sugestive pentru a descrie ce simte bolnavul de gripă. El are dureri musculare, aproape că nu poate sta în picioare, deoarece viremia este mare: este ceea ce medicii numesc starea de curbatură. Pacientul vrea numai să zacă. Bolanvul de gripă are tuse seacă, dureri severe în zona pieptului. Cei mai vulnerabili sunt vârstnicii, copiii, femeile însărcinate, bolnavii cronici.

Răcelile de sezon vin cu febră până la 38 de grade Celsius, nas înfundat sau cu secreţii apoase, ulterior groase. Părinţii trebuie să ştie că, în mod normal, copiii fac 3-4 episoade de răcelă într-un sezon. Şi mai trebuie să ştie că, atunci când temperatura corpului creşte până la 38 de grade Celsius, de fapt, organismul produce anticorpi, motiv pentru care nu se recomandă administrarea de antitermice.
În infecţiile respiratorii, tratamentul este unul simptomatic. Dacă febra ajunge la 38,5 grade Celsius se administrează paracetamol sau ibuprofen. Picăturile de nas nu se folosesc mai mult de 4-5 zile. În cazul copiilor mici, se folosesc pompiţa pentru desfundarea nasului şi supozitoare pentru febră. În nici un caz nu folosiţi antibioticele, dacă nu sunt prescrise de medic. 
„Dacă apar vărsături, fotofobie, convulsii, dureri de cap, copilul trebuie dus în cel mai scurt timp la medic”, subliniază medicul Alexiu.

Gripa
Potrivit informaţiilor Centrului Naţional de Supraveghere şi Controlul Bolilor Transmisibile, până acum nu s-au confirmat cazuri de gripă clinică. Medicul Doina Mihăilă ne reaminteşte că vaccinul este singura soluţie de a preveni gripa, dar acesta nu ne protejează de răcelile de sezon. Este posibil ca persoanele vaccinate contra gripei să facă forme mai uşoare de răceală, dar acest aspect nu a fost demonstrat ştiinţific. Pentru a ne proteja de infecţiile respiratorii de sezon, dr. Mihăilă ne sfătuieşte să folosim batistele de hârtie atunci când strănutăm, să ne spălăm frecvent pe mâini, să evităm spaţiile aglomerate, închise şi neaerisite,  să avem o alimentaţie echilibrată în contextul unui stil de viaţă sănătos. Dr. Mihăilă spune că, în această perioadă, este indicată o suplimentare a aportului de vitamina C din fructe şi legume, dar şi din comprimate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră