Prospectul vaccinului anti-COVID-19, publicat în limba română. Recomandări generale, mod de administrare şi contraindicaţii

31 Dec 2020
Prospectul vaccinului anti-COVID-19, publicat în limba română. Recomandări generale, mod de administrare şi contraindicaţii

Comisia Europeană a publicat prospectul tradus în limba română la vaccinul anti-COVID.  Denumirea comercială a acestuia este Comirnaty concentrat pentru dispersie injectabilă – Vaccin de tip ARNm COVID-19 (cu nucleozide modificate) şi este indicat pentru imunizare activă pentru prevenirea COVID-19 cauzat de virusul SARS-CoV-2, la persoane cu vârsta de 16 ani şi peste.

INFORMAȚII DESPRE VACCINURILE CU ARN mesager, AICI

Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă, a explicat de ce România primește doar 10.000.000 de doze de vaccin, care ajung pentru imunizarea a doar 5.000.000 de cetățeni.

„Sunt contractate circa 10.000.000 de doze de la BioNTech Pfizer, însă există contracte încheiate de UE încât în final să avem capacitatea de a vaccina peste 10.000.000 de persoane, care reprezintă circa 60% din populație. Cu această cantitate de vaccinuri putem asigura  imunizarea eficientă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Două doze la interval de 21 de zile

Comirnaty se administrează intramuscular după diluare, sub forma unei scheme cu 2 doze (a câte 0,3 ml), la o distanţă de cel puţin 21 zile una de alta. Reacţiile adverse foarte frecvente observate în timpul studiilor clinice sunt cefalee, durere localizată la articulaţii, dureri musculare, durere la nivelul locului de administrare a injecţiei şi tumefiere la nivelul locului de administrare a injecţiei fatigabilitate, frisoane, iar după a doua doză de vaccin şi anume rapel a fost observată o frecvenţă mai mare a febrei, scrie News.ro.

Prospectul complet al vaccinului anticoronavirus publicat pe site-ul Agenţiei Europene a Medicamentului poate fi accesat aici.

CONTINUAREA ARTICOLULUI, AICI

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră