Prof Sinescu: Nu poți vinde iluzii unui pacient.El se uită în ochii tăi și este imposibil să-i ocolești privirea

01 Noi 2017 | scris de Sebastian S. Eduard
Prof Sinescu: Nu poți vinde iluzii unui pacient.El se uită în ochii tăi și este imposibil să-i ocolești privirea

Academicianul Prof Dr Ioanel Sinescu, seful Clinicii de Chirurgie Urologica, Dializa si Transplant Renal Fundeni a fost invitatul emisiunii Discuţii de oameni mari.

O discuție caldă, alături de Rebecca Walter, care au pus în lumină poate părâi mai puțin cunoscute ale subiectului.

Prima opțiune

Prima mea opțiune, când eram elev, a fost să ajung profesor. Mă atrăgea cel mai mult ideea de a discuta cu elevii, de a fi apreciat de ei și de a-I aprecia pe ei. Am avut această sensibilitate pentru a fi dascăl, dar mi-a trecut. Mi-a trecut repede pentru că în perioada în care eram în gimnaziu era perioada în care primii oameni au ajuns în cosmos. M-a fascinat perioada respectivă, era o reclamă extraordinară, mi se părea ceva ieșit din comun să poți să ajungi în spațiul cosmic. Și oricât ar părea de curios și neînțeles – asta mi-am dorit.

Ce înseamnă un medic mare

Definiția unui medic mare este greu de dat. În principiu, pentru a fi medic mare trebuie să îndeplinești în principiu niște parametrii pe care trebuie să îi vadă altcineva. Dacă îi folosești pe cei proprii, s-ar putea să ajungi la o concluzie contrară sau la o decizie în ochii celorlalți, la o apreciere absolut deosebită. Important este ca în fiecare zi să îți faci treburile foarte bine și, cum am mai spus, la sfârșitul zilei, când te întrebi cam cum a trecut ziua, m-am obișnuit de foarte mulți ani de zile să găsesc motive obiective, reale, ca răspunsul să fie pozitiv.

Diagnostic

Sunt mai multe abordări pentru comunicarea unui diagnostic. În funcție de școala pe care ai urmat-o, sau în care vrei să te înscrii. De exemplu, în medicina vestică se spune totul foarte clar – ai cancer, cancerul este in stadiul metastatic, probail, statistic vei mai trăi trei luni de zile, ar fi de făcut o operaâie paleativă și tratamente cu citostatice, radioterapie sau altele. După mine abordarea este dură și n-am folosit-o nicodată la forma aceasta după cum nu am făcut-o nici invers. Să îi spun unui bolnav că are ceva foarte simplu când el are ceva foarte grav. Este după mine extrem depăgubos și mai mult decât reprobabil să vinzi iluzii unui pacient. Dealfel nici nu poți să o faci pentru că el se uită în ochii tăi și este imposibil ca tu să îi ocolești privirea – pentru că el își va da seama imediat că ceva nu este în regulă. Trebuie să îi explici gravitatea afecțiunii lui nu în termeni foarte duri, ci în termeni în care să îl angreneze pe el la lupta cu boala, pentru că se angrenează o dată cu tine și să obțină rezultatul optimal din ceea ce medicina poate oferii în cazul lui sau în afecțiunea respectivă în momentul de față.

 

Alte povesti de suflet dar si ce trebuie să faci pentru a avea rinichi sănătoși găsiți ascultând integral interviul. Pentru inregistrarea completă a interviului, apelați secțiunea de PODCAST

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră