Prof. dr. Alexandru Rafila spune că nu avem epidemie de gripă, dar a explodat numărul virozelor respiratorii!

13 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Alexandru Rafila spune că nu avem epidemie de gripă, dar a explodat numărul virozelor respiratorii!

Nu este epidemie de gripă în România, în schimb a crescut foarte mult numărul virozelor respiratorii, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, precizează prof. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

"Nu putem discuta despre o epidemie de gripă la nivel național, dar putem discuta de manifestări de tip epidemic la nivel local, pentru că circulația virusului gripal este intensă mai ales în partea de sud a țării, mă refer în primul rând la municipiul București și județul Constanța. Marea majoritate a cazurilor sunt grupate aici, însă ceea ce este de semnalat e faptul că numărul total al virozelor respiratorii a înregistrat o creștere foarte mare și nu este atât de important față de săptămâna precedentă, cât mai degrabă în comparație cu săptămâna similară a anului trecut. O creștere de aproape 40% a numărului de viroze respiratorii, ceea ce ne demonstrează că discutăm despre o situație care este preocupantă, pentru că adresabilitatea este mare la spitalele de boli infecțioase, la camerele de gardă. Este mare și la noi la Institutul "Matei Balș" în această perioadă", a declarat pentru Agerpres, prof. dr. Alexandru Rafila.

În majoritate a cazurilor de gripă este implicat  AH3N2, un alt subtip decât cel care a dominat în cursul anului trecut, care a provocat deja decese, explică prof. Alexandru Rafila.

Risc mai mare

Specialistul avertizează că persoanele cu suferințe cronice, copiii, femeile gravide, vârstnicii sunt cele mai expuse riscului de a face gripă. În plus, prof. Rafila sublinaiză că, la ora actuală, este foarte mic numărul persoanelor vaccinate antigripal.  "Studiile care au fost făcute în diverse țări arată că protecția împotriva gripei este undeva între 70 — 80% și, chiar dacă ea nu este absolută, în orice caz riscul de evoluție către formele complicate este mult mai mic în cazul persoanelor vaccinate. În unele țări este obligatoriu ca personalul medical să se vaccineze împotriva gripei", avertizează președintele SRM.

În această lună, ne mai putem vaccina

Foarte important, în această lună încă ne mai putem vaccina pentru a ne proteja de gripă, mai ales că această infecție respiratorie poate agrava unele afecțiuni preexistente  sau să genereze complicații infecțioase bacteriene, prin slăbirea sistemului  imunitar (pneumonii, bronhopneumonii și alte manifestări grave cardiace sau cerebrale).

Prof. dr. Rafila reamintește că gripa se transmite pe cale aeriană, dar și prin intermediul mâinilor. "Mâinile se contaminează ușor și virusul gripal se poate răspândi foarte ușor prin intermediul mâinilor. De aceea este recomandat, ca măsură de prevenție, spălatul mâinilor. Alături de măsuri igienice, cum ar fi utilizarea batistelor de unică folosință, și măsuri generale, cum ar fi evitarea aglomerației, a zonelor unde riscul de îmbolnăvire este mai mare", mai precizează prof. dr.  Alexandru Rafila.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră