Primul copil din lume cu grefă de ambele mâini mănâncă și se îmbracă singur, scrie și bate mingea!

19 Iul 2017 | scris de Magda Marincovici
Primul copil din lume cu grefă de ambele mâini mănâncă și se îmbracă singur, scrie și bate mingea!

Primul copil din lume cu grefă de ambele mâini este capabil să se hrănească, să scrie și să se îmbrace după numai 18 luni de la operație, au anunțat medicii, marți, 18 iulie, în revista medicală britanică The Lancet, bucurându-se evident de acest succes.

Este primul bilanț al acestei complicate intervenții efectuate în iulie 2015 și la care au participat 40 de medici.

Această intervenție chirurgicală a fost realizată în SUA și a durat 18 ore. În cele 18 luni de terapie și suport psihologic, copilul în vârstă de 10 ani din SUA a trecut prin momente dificile. Cele 18 luni ce s-au scurs după dificila intervenție au însemnat tratamente agresive pentru prevenirea rejectării grefelor și eforturi prelungite pentru ca micuțul Zion Harvey să învețe cum să se folosească de noile lui mâini, precizează autorii raportului medical. Și iată, după această perioadă teribilă, micuțul pacient scrie, se hrănește și se îmbracă singur. 

Studiul nostru arată că un transplant de mâini este posibil atunci când este bine pregătit și susținut de o echipă de chirurgi, de specialiști în grefe, terapeuți profesioniști, psihologi, explică Sandra Amaral, de la Spitalul pentru copii din Philadelphia, unde a fost realizată această intervenție de excepție. După 18 luni de la grefă, copilul este independent și capabil să efectueze activități zilnice și continuă să facă progrese pentru a folosi mâinile, cu ajutorul terapeuților și al suportului psihologic, subliniază dr. Sandra Amaral.

Amputare, după o gravă infecție

Micuțul Zion are acum o șansă după ce a trecut prin momente dramatice. Medicii au fost în situația de a-i amputa mâinile și picioarele din cauza unei grave infecții. El a mai trecut și printr-un transplant renal, în urma căruia ia medicamente anti-reject.

Din fericire, după numai câteva zile de la grefa de mâini, Zion a început să miște degetele. După șase luni, el contracta mușchii mâinii și simțea atunci când era atins. Apoi, a venit clipa când a reușit să se hrănească singur și să scrie cu stiloul. Opt lunii mai târziu, Zion putea să folosească foarfecele și creioanele, iar după un an, bătea mingea cu ambele mâini.

Povestea de excepție a lui Zion Harvey este prezentată pe larg în publicația Le Huffington Post.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră