Premieră: Un tratament destinat pacienților cu degenerescență maculară legată de vârstă!

24 Iun 2017 | scris de Magda Marincovici
Premieră: Un tratament destinat pacienților cu degenerescență maculară legată de vârstă!

În premieră, un studiu demonstrează eficiența unui tratament destinat reducerii evoluției DMLV, boală oculară incurabilă legată de înaintarea în vârstă, transmite studiul pourquoidocteur.

Rezultatele studiului în faza a doua au fost publicate în Science Translational Medicine și sunt încurajatoare în privința tratamentului contra degenerescenței maculare legată de vârstă (DMLV), boală care reprezintă prima cauză de pierdere a vederii la persoanele cu vârste peste 60 de ani.

DMLV afectează zona centrală a retinei și provoacă îmbătrânirea progresivă a neuronilor fotoreceptori.

Studiul s-a derulat 18 luni și a fost realizat pe un grup de 129 de pacienți afectați de DMLV, analizând anticopii Lampalizumab, cu scopul de a măsura caracterul non-toxic și eficiența acestuia.

Participanților la studiu li s-au administrat 18 injecții cu Lampalizumab, o dată pe lună.

Lampalizumab acționează asupra unui mecanism de apărare imunitară special, legat de această boală incurabilă. Acest tratament a permis reducerea cu 20% a progresiei leziunilor, fără efecte secundare serioase.  

Totuși, autorii studiului precizează că eficiența acestui tratament testat depinde de profilul genetic al pacienților. De altfel, 57% dintre acești pacienți erau purtători ai unui marker genetic, numit CFI+. Acești pacienți au beneficiat de o reducere cu 44% a progresiei leziunilor. Din păcate, tratamentul nu a avut niciun efect în cazul celorlalți pacienți. 
Alte două studii de faza a III-a pe 936 de pacienți au fost lansate recent. Rezultatele vor fi publicate în 2019.

În prezent, nu există niciun tratament eficient sau autorizat de Agenția americană a medicamentelor contra acestei boli.

Cele două teste clinice (faza a III-a) în derulare ar trebui să demonstreze potențialul lampalizumab în tratarea acestei boli, speră Erin Henry, responsabil cu cercetarea medicală în cadrul diviziei oftalmologice Genentech, filiala americană a companiei producătoare.

La nivel global, degenerescența maculară legată de vârstă afectează aproximativ cinci milioane de persoane și este implicată în 20% dintre cazurile de orbire în țările dezvoltate, subliniază Erin Henry.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră