În premieră în România, la Spitalul Polizu, multe anomalii grave ale fătului vor putea fi rezolvate prin intervenții chirurgicale in utero și ex utero

07 Mar 2016 | scris de Magda Marincovici
În premieră în România, la Spitalul Polizu, multe anomalii grave ale fătului vor putea fi rezolvate prin intervenții chirurgicale in utero și ex utero


Prof. dr. Nicolae Suciu, managerul INSMC, spune că această unitate este unicat în asistența medicală publică și de cercetare prin:
1. Investigații specifice laboratoarelor ultraspecializate din structura (genetică periconcepțională, genetică moleculară etc.);
2. Departament pentru screening neinvaziv prenatal imagistic prin ecografie morfologică fetală, precum și proceduri diagnostice și terapeutice invazive eco-ghidate.
3. Bloc operator mulțifunctional, la nivelul caruia se vor efectua intervenții chirurgicale fetale deschise, chirurgie minim invazivă fetoscopică și pentru proceduri complexe ex utero intrapartum. (exit)). Sala de operații multifuncțională va permite, în sistem de telemedicină, vizionări și modalități interactive de participare a rezidenților si specialiștilor focusați pe medicina materno-fetală. Pentru rezultate optime, chirurgul utilizeaza instrumente specifice ajutat de tehnici video imagistice de ultima generație. Sala de operații permite efectuarea interventiilor chirurgicale simultan asupra mamei și fătului de două echipe operatorii, în același loc, în cadrul procedurilor exit.

Iată câteva cazuri care vor putea fi rezolvate în această unitate de excelență. Până în săptămâna a 25-a de sarcină se poate inteveni, in utero, în caz de spina bifida (defect de tub medular) cu anestezie administrată mamei, fără efecte secundare asupra fătului. Tot in utero, se poate interveni în ceea ce medicii numesc sindromul transfuzare trasfuzat. Doi gemeni, dintre care unul fură sânge de la celălalt, astfel încât unul rămâne fără sânge, în timp ce celălalt are prea mult. Pentru a întrerupe acest lanț vicios se pot coagula venele și arterele și, astfel, se oprește acest circuit. Intervenția se realizează până în săptămâna a 26-a de sarcină. De asemenea, în cazul malformațiilor cardiace (stenoză de arteră, pulmonară etc., pot fi rezolvate in utero.
În cazul formațiunilor tumorale gigant, extirparea acestora se poate efectua numai exit. Se procedează la scoaterea fătului (ca într-o cezariană) și eliminarea formațiunii tumorale.

De asemenea, această unitate este dotată cu amfiteatru cu dispozitive media pentru telemedicine. Prof. dr. Nicolae Suciu precizează că telemedicina este un domeniu cu o creștere spectaculoasă în sistemele de sănătate din țările dezvoltate, ce a apărut prin îmbinarea tehnologiei moderne cu știința medical, având un potențial crescut în a asigura servicii medicale ultraspecializate la distanță, pe lângă alte beneficii în formarea profesională, educație și managementul serviciilor de sănătate.

Unitatea de Asistență Materno-Fetală de Excelență constă într-o clădire pe o suprafață desfășurată de 1.740 mp, proiect finanțat prin fonduri europene. Unitatea din România are ca model unități similare din Belgia, Marea Britanie și Germania. De altfel, medicii români fac pregătire în aceste centre și sunt în legătură permanentă cu medicii din aceste țări.

Prof. dr. Nicolae Suciu spune că această unitate este vitală, deoarece nici o specialitate medicală nu este atât de importantă ca obstetrica-ginecologia, care îngrijește nu o ființă, ci două, chiar trei: mama, fătul sau feții, tragedia fiind cumplită dacă aceste ființe nu sunt salvate.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră