Plăgile și arsurile se vindecă de două ori mai rapid, dacă se produc în timpul zilei

09 Noi 2017 | scris de Magda Marincovici
Plăgile și arsurile se vindecă de două ori mai rapid, dacă se produc în timpul zilei

Plăgile și arsurile, produse în timpul zilei, se vindecă mai rapid, comparativ cu cele produse noaptea, susține un studiu publicat miercuri, 8 noiembrie, subliniind importanța ceasului biologic în procesul de vindecare, transmite Huffpost.

Această descoperire ar putea avea aplicații în intervenții chirurgicale și în apariția de noi tratamente care să accelereze vindecarea, estimează cercetătorii de la laboratorul de biologie moleculară din Cambridge.

Rezultatele obținute de cercetătorii britanici au fost publicate în revista medicală americană Science Translational Medicine și subliniază, în premieră, cum ceasul nostru biologic intern are influență asupra celulelor pielii în procesul de vindecare.

Pentru profesorul John O’Neill, de la laboratorul din Cambridge, acest fenomen ”ar putea arăta că  organismul omului a evoluat prin accelerarea vindecării în timpul zilei, când riscul de rănire este mult mai mare”.

Acest ceas, ritmul circadian, reglează acțiunea a aproape tuturor celulelor din organismul omului, ciclic în 24 de ore, determinând pentru numeroase procese biologice secreția hormonală și metabolismul.

Testele efectuate în laborator asupra celulelor pielii omului, fibroblaste și keratinocite – acestea din urmă formând partea superficială a epidermei –, dar și pe rozătoare au arătat că, în ciclul diurn al ceasului biologic, rănile se vindecă aproape de două ori mai rapid. 

Cercetătorii au observat același fenomen în cazul arsurilor la om, analizând dosarele medicale a 118 pacienți cu arsuri, din marile centre de îngrijire a arsurilor din Anglia și Țara Galilor. Astfel, arsurile au nevoie în medie de 60% mai mult timp pentru vindecare, dacă ele se produc noaptea, între orele 20:00 și 8:00. Vindecarea avut nevoie, în medie, de 28 de zile, comparativ cu 17 zile, dacă plăgile s-au produs în timpul zilei, între orele 8:00 și 20:00, precizează cercetătorii.

Explicația vindecării mai accelerate? Celulele pielii se deplasează mult mai rapid în timpul zilei spre zona rănită pentru a o reface. În plus, celulele au o activitate mai intensă în centrul lor, proteinele jucând un rol-cheie în procesul cicatrizării. Astfel, colagenul, principala proteină din structura epidermei, se depune într-o cantitate mai mare în plagă, în timpul zilei. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră