Atenţie! 80% dintre animalele de companie au boli dentare

07 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Atenţie! 80% dintre animalele de companie au boli dentare

Ce este boala parodontală?
Boala parodontală nu este diferită la animale față de om. Reprezintă distrugerea osului, a țesutului și a structurii care țin dintele în alveolă. Parodontita e cauzată de infecția bacteriană care pătrunde subgingival și evoluează cu distrugerea osului de jur împrejurul rădăcinii dintelui provocând mobilitatea acestuia și dureri dentare. ”Acesta este motivul pentru care câinii și pisicile cu afecțiuni avansate parodontale necesită, în general, operații pentru extracția mai multor dinți”, susține dr.Raluca Zvorășteanu.

De unde știu dacă animalul meu are parodontită?
Adevărul este că nu știți. ”Cu timpul apar indicatori precum: respirație urât mirositoare, pierderea dinților (aceasta în stadiile avansate ale bolii). Singura modalitate de a preveni și a diagnostica boala în stadiul incipient este consultul stomatologic regulat, detartrajul sub anestezie, unde medicul poate evalua și curăța cavitatea bucală”, explică dr Zvorăşteanu. Specialistul precizează că radiografia dentară este obligatorie, deoarece identifică pierderile osoase, buzunarele parodontale și alte boli care implică rădăcina dinţilor și țesutul care o înconjoară.

Detartrajul fără anestezie poate preveni boala?
Nu! Detratrajul fără anestezie nu aduce beneficii sănătății cavității bucale a animalului dumneavoastră. ”Această procedură face ca dinții să pară mai albi, dar nu elimină bacteriile de sub gingie, permițând plăcii bacteriene să se atașeze mult mai rapid de suprafața dințiilor. Detratrajul fără anestezie este periculos deoarece va da o falsă senzație de curățire a cavității bucale, lăsând boala parodontală nedetectată și netratată!, subliniază dr. Zvorășteanu.

Cum pot să previn afecțiunea?
Sunt două componente importante în prevenirea bolii parodontale a patrupedului: periajul dentar efectuat zilnic, acasă și detartrajul profilactic anual, efectuat de medicul veterinar. Periajul dentar rămâne cheia prevenției plăcii bacteriene și a tartrului, încetinește avansarea bolii paradontale. În ajutor vin dietele, bețișoarele de mestecat, aditivii (care se pun în apa de băut) și consilierea veterinară cu privire la sănătatea cavității bucale. Detratrajul anual este la fel de important pentru întreținerea stării de sănătate a animalului, procedurile somatologice sub anestezie permițând medicului veterinar să vadă și să examineze fiecare dinte și să efectueze proba parodontală în jurul fiecăruia. În plus, radiografia evaluează structura dinţilor, relevând orice semn de boală.
Pe termen lung, trebuie să le oferim animalelor mâncare uscată, jucării adecvate și să fim atenți la felul în care mănâncă sau se comportă. ”Animalele sunt foarte bune în a ascunde semnele de durere și majoritatea mănâncă hrană dură, în ciuda durerii severe din cavitatea bucală. Simptomele pot fi foarte subtile, gen mestecat doar pe o parte, înghițit nemestecat sau apatie, dar infecțiile cronice din cavitatea bucală pot duce la afecțiuni sistemice la nivelul altor organe”, conchide dr. Raluca Zvorășteanu.

Știați că...
... Dinții cățeilor noștrii se schimbă?
... Puiuți au o dentiție formată din 28 de dinți care sunt înlocuiți între 4 și 6 luni cu dinți permanenți, în număr de 42?
... Cavitatea bucală conține glande care secretă salivă, aceasta lubrifiind mâncarea și începând digestia?
... Animalele trebuie învățate cu spălatul pe dinbți, precum copiii? Învățarea cu periajul dentar începe de la o vârstă fragedă, prin folosirea unui degetar.
... Peste 80% din cățeii adulți au boli dentare? Semnele includ tartrul, gingivita (o linie roșie la baza gingiilor) și respirația urât mirositoare (halena), cauzată de infecții orale, scăderea apetitului, hipersalivație (salivație excesivă), asimetrie a feței (umflarea diferitelor zone), căderea dinților, etc.
... Cu cât bolile dentare nu sunt netratate cu atât mai mult afectează și pot fi cauza pierderi dentare?

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră